Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Participatiewet moet volgens gemeenten fundamenteel worden herzien

03-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3801 keer bekeken
  •  
participatiewet rolstoel 1127

Het sociaal minimum in Nederland moet omhoog en het systeem van uitkeringen, toeslagen en aanvullende regelingen, waarin mensen met lage inkomens nogal eens verdwalen, is hard aan vereenvoudiging toe. Dat vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), meldt Trouw.

Op 1 januari 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, als vervanging voor de Wet Werk en Bijstand, Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wajong. De wet is er voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zónder ondersteuning niet redt. Het moet ervoor zorgen dat ook mensen met een arbeidsbeperking werk vinden. Alleen loopt de uitvoering van de wet niet altijd op rolletjes.
Daarom hebben de gemeenten een stuk gestuurd naar de partijen  die straks over een nieuw kabinet gaan onderhandelen. In dit stuk staat dat de Participatiewet fundamenteel moet worden herzien.

In de knel door de Participatiewet

De afgelopen jaren komen er regelmatig voorbeelden aan het licht van mensen die verstrikt raken in het web van de uitkeringsbureaucratie. Zo gaat er veel mis op het moment dat mensen naast een uitkering gaan werken. In veel gevallen gaat deze groep mensen er dan financieel op achteruit. Ze leveren het extra inkomen uit hun werk dubbel en dwars in, omdat de zorg- en huurtoeslag door het werk omlaag gaan. Dat is niet alleen vervelend voor de mensen om wie het gaat, maar ook voor gemeenten. Die zijn er met de Participatiewet immers voor verantwoordelijk dat mensen weer aan de slag gaan.

Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!