Kassa

Participatiewet moet volgens gemeenten fundamenteel worden herzien

03-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3745 keer bekeken
  •  
participatiewet rolstoel 1127

Het sociaal minimum in Nederland moet omhoog en het systeem van uitkeringen, toeslagen en aanvullende regelingen, waarin mensen met lage inkomens nogal eens verdwalen, is hard aan vereenvoudiging toe. Dat vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), meldt Trouw.

Op 1 januari 2015 werd de Participatiewet ingevoerd, als vervanging voor de Wet Werk en Bijstand, Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wajong. De wet is er voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zónder ondersteuning niet redt. Het moet ervoor zorgen dat ook mensen met een arbeidsbeperking werk vinden. Alleen loopt de uitvoering van de wet niet altijd op rolletjes.
Daarom hebben de gemeenten een stuk gestuurd naar de partijen  die straks over een nieuw kabinet gaan onderhandelen. In dit stuk staat dat de Participatiewet fundamenteel moet worden herzien.

In de knel door de Participatiewet

De afgelopen jaren komen er regelmatig voorbeelden aan het licht van mensen die verstrikt raken in het web van de uitkeringsbureaucratie. Zo gaat er veel mis op het moment dat mensen naast een uitkering gaan werken. In veel gevallen gaat deze groep mensen er dan financieel op achteruit. Ze leveren het extra inkomen uit hun werk dubbel en dwars in, omdat de zorg- en huurtoeslag door het werk omlaag gaan. Dat is niet alleen vervelend voor de mensen om wie het gaat, maar ook voor gemeenten. Die zijn er met de Participatiewet immers voor verantwoordelijk dat mensen weer aan de slag gaan.

Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

harmsen
harmsen9 aug. 2021 - 8:47

Niet alleen dat je zorg- en of huurtoeslag omlaag gaat, maar dat je het ook nog terug moet betalen. Het zijn voorschotten. Als je gaat samenwonen of trouwen krijg je hetzelfde probleem.

Gradje de Bruijn
Gradje de Bruijn5 mei 2021 - 11:09

Het is al jaren een vreselijke wet, ik weet nog dat ik, na de scheiding, 3 jaar een uitkering had. Maar toen ik ging werken, geen recht meer had op de zorgverzekering via de gemeente en de huur en zorgtoeslag ging omlaag. Uiteindelijk ging ik werken maar verdiende minder dan dat ik in de bijstandsuitkering kreeg. Dat is zo scheef en oneerlijk. Het is een schandaal hoe deze wet werkt in het nadeel van degene die wil werken. Het stimuleert ook niet om te gaan werken. Ook de wet, die verplicht het inkomen van een meerderjarig kinderen vind ik afschuwelijk. De kinderen van gescheiden ouders, die afhankelijk zijn van een uitkering, hebben al veel minder kansen en mogelijkheden dan kinderen van niet gescheiden ouders. Door deze wet, hebben ze geen kans om zelf te sparen voor hun toekomst. Ze worden gestraft en zijn de dupe, omdat hun ouders gescheiden zijn.

evertgd
evertgd3 mei 2021 - 10:47

Goed dat er aandacht voor wordt gevraagd, maar laat het in vredesnaam zorgvuldig gebeuren. Meestal zijn veranderingen door de overheid geen verbeteringen voor de burgers. Als het om financien gaat, al helemaal niet.

borg queen
borg queen3 mei 2021 - 9:57

Een basis inkomen voor iedereen zou een heleboel oplossen. Allerlei uitkeringen kunnen dat opgeheven worden en/of op maat worden aangepast Maar de regering wil er niet aan.

harmsen
harmsen3 mei 2021 - 9:24

De afgelopen jaren komen er regelmatig voorbeelden aan het licht van mensen die verstrikt raken in het web van de uitkeringsbureaucratie. Zo gaat er veel mis op het moment dat mensen naast een uitkering gaan werken. In veel gevallen gaat deze groep mensen er dan financieel op achteruit. Ze leveren het extra inkomen uit hun werk dubbel en dwars in, omdat de zorg- en huurtoeslag door het werk omlaag gaan. Dat is niet alleen vervelend voor de mensen om wie het gaat, maar ook voor gemeenten. Die zijn er met de Participatiewet immers voor verantwoordelijk dat mensen weer aan de slag gaan. Ik snap niet wat de gemeente dat kan schelen. Het zal al jaren worst wezen of mensen erop achteruit gaan door te werken. En denk maar niet dat er met het kabinet Rutte 4 in aantocht ook maar iets zal veranderen. Die laten alles bij het oude, inclusief de eigen zorgbijdrage van €384. Nee, ik heb hier eerlijk gezegd een hard hoofd in Die toeslagen moeten vooraf vastgesteld worden en niet achteraf. Maar dat gebeurt toch niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!