Participatiehouders SNS krijgen geld terug
10-07-2013
• leestijd 2 minuten
SNS Bank is bereid de houders van participatiecertificaten die begin februari door de Staat werden onteigend, hun inleg terug te betalen. Van de rente die zij de afgelopen 10 jaar hebben ontvangen, moeten zij dan wel een deel terugbetalen. Dat staat in een compensatievoorstel dat SNS donderdag heeft bekendgemaakt.
'Geen goede voorlichting'
SNS erkent na een eigen onderzoek dat de certificaathouders niet goed zijn voorgelicht over de risico's toen zij de beleggingsproducten zo'n 10 jaar geleden kochten. De bank heeft daar excuses voor aangeboden. De eerste twee van in totaal drie series participatiecertificaten konden vorig jaar nog worden afgelost. Met de derde lukte dat niet meer omdat SNS begin februari op omvallen stond en werd genationaliseerd.
Rente
De certificaathouders kregen 5,16 procent rente op hun stukken. In plaats daarvan krijgen zij nu over de gehele looptijd van de certificaten dezelfde rente die zij zouden hebben gekregen op een 10-jarige staatslening. Die is lager omdat beleggers in staatspapier minder risico lopen. Het verschil wordt verrekend bij de terugbetaling van de hoofdsom.
Later beslissing over andere beleggers
De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaalt donderdagmiddag of ook andere beleggers die door de nationalisatie van SNS geld zijn kwijtgeraakt, nog iets van hun geld terugkrijgen. Het gaat daarbij om aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers.
Dijsselbloem wil niet betalen
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil de schadeloosstelling waar de gedupeerde beleggers wettelijk gezien recht op hebben, vastgesteld zien op nul euro. Zonder zijn ingrijpen zou SNS failliet zijn gegaan en dan hadden zij ook met lege handen gestaan, is zijn redenering. Maar de beleggers menen dat zij op zijn minst de marktwaarde van hun stukken op de dag voor de nationalisatie vergoed moeten krijgen. ANP