Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Parkinsonpil mogelijk afkickmiddel coke

07-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pillen_11.jpg
Een bestaand medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson kan mogelijk cocaïneverslaafden helpen af te kicken. Het middel is bij ratten uitgeprobeerd en bij deze dieren voorkomt het dat ze verslaafd raken aan de drug en als ze al verslaafd zijn wordt dit minder.
Onderzoek
Dat blijkt uit onderzoek in Amerika onder leiding van Ingo Willuhn van de afdeling psychiatrie van het AMC, meldde het Amsterdamse ziekenhuis zondag.
De ratten konden enige uren per dag onbeperkt cocaïne krijgen. De meeste dieren gingen meer gebruiken, maar de dieren die het middel Levodopa kregen toegediend juist minder.
Dopamine
Het medicijn, zo was al bekend bij Parkinson-patiënten, produceert in de hersens meer dopamine, een stof die belangrijk is voor het beloningssysteem. Bij ratten die het middel Levodopa niet gebruikten, komt steeds minder dopamine vrij, waardoor de behoefte aan cocaïne stijgt.
Volgens Willuhn is er belangstelling uit de klinische hoek de bevinding te testen bij menselijke cocaïneverlaafden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!