Kassa

Parkeervergunningen duurder: Amsterdammers betalen het meest

09-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
parkeren valet parking 930
Als je in de binnenstad van Amsterdam woont, betaal je negen keer meer voor een parkeervergunning (567 euro per jaar) dan iemand in hartje Den Haag (64 euro). Dit blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH) dat de parkeerkosten van 123 gemeenten heeft onderzocht.
De kosten voor gemeentelijke parkeervergunningen stijgen dit jaar met 3,3 procent. Gemiddeld kost een parkeervergunning nu 120,98 op jaarbasis, tegen 117,09 euro vorig jaar.

Fikse verhoging centrum Utrecht

Van de 123 onderzochte gemeenten met een parkeervergunning zijn er elf die de kosten met 10 procent of meer verhogen. Zo stijgt in Utrecht de prijs voor bewoners in het centrum met 25 procent, van 354 naar 442 euro. In Oldenzaal verdubbelen de kosten, van 40 naar 80 euro.
In 52 gemeenten veranderen de tarieven voor een parkeervergunning dit jaar niet en in 49 gemeenten blijft de stijging beperkt tot minder dan 3 procent.

Plannen voor autoluwe binnensteden

Grote steden maken de vergunning duurder omdat ze de binnenstad autoluw of autovrij willen krijgen. Andere gemeenten doen het om financiële tegenvallers op te vangen, zoals de kosten van zorgtaken of de gevolgen van de coronacrisis, aldus VEH. Veel middelgrote gemeenten gebruiken een betaalde parkeervergunning om de parkeerdruk te verlagen, bijvoorbeeld door forenzen te weren in woongebieden rondom een station. ANP / VEH
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!