Kassa

'Paracetamol beter bij lage rugpijn'

16-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paracetamol.jpg
Mensen die last hebben van lage rugpijn, kunnen beter paracetamol slikken dan ontstekingsremmers als ibuprofen, die in 80 procent van de gevallen worden voorgeschreven. De pijnstillers werken ongeveer even goed, maar paracetamol kent minder bijwerkingen.
Dat blijkt uit een studie waarop onderzoeker Pepijn Roelofs woensdag promoveert aan het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. Hij boog zich over het onderwerp omdat verreweg de meeste patiënten met lage rugpijn ontstekingsremmers voorgeschreven krijgen. Het is nauwelijks onderzocht of die beter werken dan paracetamol.
Roelofs hield een literatuurstudie naar de effectiviteit van ontstekingsremmende middelen, waarbij hij 65 onderzoeken met meer dan 11.000 patiënten analyseerde. Daaruit bleek dat deze medicijnen bij mensen met lage rugpijn beter werken dan een placebo, maar niet beter dan paracetamol.
Daarnaast onderzocht Roelofs of patiënten met lage rugpijn baat kunnen hebben bij het dragen van een ruggordel. Bij dat onderzoek richtte hij zich op mensen die in de thuiszorg werken. In die beroepsgroep heeft jaarlijks bijna twee derde last van lage rugpijn.
De deelnemers aan het onderzoek die een ruggordel droegen, hadden minder dagen rugpijn dan de anderen. Bovendien bespaarden zij per jaar gemiddeld 235 euro op aan rugpijn gerelateerde zorgkosten, zoals pijnstillers of bezoek aan een therapeut. De meeste thuiszorgmedewerkers hadden tijdens het werk geen last van de ruggordel. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!