Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Paaseitjes steeds duurder

18-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paasei2.jpg
Paaseitjes worden steeds duurder. De prijs van cacaobonen, de belangrijkste grondstof van de lekkernij, is in een jaar tijd met ruim 40 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Alleen al in de afgelopen drie maanden ging de prijs van cacao met een kleine 10 procent omhoog.
Cacaoboter
Ook de prijs van cacaoboter, een bijproduct van de verwerking van cacao en eveneens een belangrijk ingrediënt van chocoladeproducten, staat op een record. Daardoor is de totale prijs van de zoetwaren ook flink gestegen. Handelaren betalen nu zo'n 3,05 dollar per kilogram cacao.
Luxeproduct
Volgens marktkenners is de vraag naar chocolade de afgelopen paar jaar steeds verder toegenomen, vooral omdat ook de bevolking van opkomende landen als China het luxeproduct meer is gaan consumeren. Het aanbod is vooralsnog achtergebleven, onder meer omdat een cacaoboom er circa 4 jaar over doet om voor het eerst vruchten te dragen.
Naar verwachting neemt het aanbod dit jaar voor het eerst in drie jaar wel toe, maar zal de vraag naar cacao het aanbod toch nog overtreffen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!