Kassa

Paardenvleesschandaal bereikt 17 EU-landen

22-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paard-2_06.jpg
Het paardenvleesschandaal heeft het merendeel van de 27 EU-lidstaten bereikt. Inmiddels hebben 17 landen verdachte gevallen aan Brussel gemeld. Bij zes meldingen uit Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk gaat het om verdenking van fraude.
Verkeerd geëtiketteerd
De verkeerd geëtiketteerde producten zijn pastagerechten, stoofschotels, hamburgers en bevroren vlees. In al die producten zou paardenvlees zijn verwerkt in plaats van rundvlees. De maaltijden gingen naar Duitsland, Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Portugal en Zweden.
Buiten Europa
Ook naar landen buiten de Europese Unie, zoals Zwitserland, Noorwegen en Hongkong gingen leveringen. De goederen kwamen volgens de rapporterende instanties uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Polen, Ierland, Luxemburg, Roemenië en Cyprus.
Pijnstiller
Bij het Europese waarschuwingssysteem Rasff zijn ook meldingen binnengekomen van paardenvlees waarin het medicijn fenylbutazon is aangetroffen. Dat is een pijnstiller die niet in de voedselketen terecht mag komen. Fenylbutazon is gevonden in vlees uit het Verenigd Koninkrijk en verscheept naar Frankrijk en Nederland.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!