Paardenvlees ook besmet
21-02-2013
• leestijd 2 minuten
In paardenvlees dat vleeswerker Willy Selten in Oss heeft ontvangen is de pijnstiller fenylbutazon gevonden. Het gaat om een medicijn dat niet in de voedselketen terecht mag komen.
Versnipperd vlees
Volgens advocaat Frank Peters van Selten is het medicijn getraceerd in een monster dat in mei bij de slachter van herkomst is genomen. Het gaat om één paard. Het vlees is versnipperd en staat nog in het vrieshuis, aldus de vleesverwerker. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is sinds begin februari op de hoogte van de ontdekking, zei hij donderdag. Een paard mag niet geslacht worden als in zijn paspoort staat dat het fenylbutazon is toegediend. Een paard zonder paspoort mag ook niet geslacht worden.
Directeur Willy Selten van het bedrijf legde donderdag uit dat hij tot voor kort niet wist over de besmetting. Het paard kwam van een slachter in het buitenland maar een naam wilde hij niet noemen. Het is volgens hem een geluk bij een ongeluk dat het bemette vlees niet in de voedselketen is terechtgekomen. Korte tijd later werd bekend dat sporen van de pijnstiller zijn teruggevonden in paarden die in Groot-Brittannië zijn geslacht. Het vlees zou op de Franse markt terecht zijn gekomen.
Kort geding
De vleesgroothandel was het niet een met de sluiting en spande een kort geding aan omdat de voorraad vers vlees (900 karkassen, ruim 50 ton vlees à 200.000 euro) dreigde te bederven. De huidige voorraad moet apart worden gezet tot de uitslag van testen door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit bekend zijn, zo is afgesproken.
Inval
De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit viel het bedrijf vrijdag binnen omdat het vermoeden bestaat dat paardenvleessnippers werden gemengd met rundvleessnippers om het vervolgens als puur rundvlees te verkopen. Het is onbekend of er een verband is met de recente vondst van paardenvlees in Ierse hamburgers en Engelse diepvriesmaaltijden.
De vleesverwerker wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. ANP