Kassa

Paardenvlees in gehaktballen Ikea

25-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_IKEA_01.jpg
De Tsjechische autoriteiten hebben paardenvlees aangetroffen in gehaktballen die in Zweden zijn gemaakt voor de meubelketen Ikea. Dat meldde maandag het Tsjechische persbureau CTK. Ze hebben de ontdekking doorgespeeld aan de EU-waakhond voor voedsel.
Diepvriesproduct
Onderzoekers troffen paarden-DNA aan in gehaktballen die in diepvriesverpakking van een kilo gehaktballen zouden worden verkocht in een Ikea-vestiging in Brno, 185 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Praag. Volgens de verpakking ging het weliswaar om gemengd gehakt, maar het vlees zou afkomstig zijn van runderen en varkens.
Verkeerde etiketten
Afgelopen maand werd in Ierland bij voedsel- en warenonderzoek vastgesteld dat in rundvleesproducten paardenvlees was verwerkt zonder dat dit aan de klant werd bekendgemaakt. Dat leidde in Europa tot een golf van ontdekkingen van niet opgegeven paardenvlees in rundvleesproducten.
Goedkoop
Paardenvlees is volgens waarnemers veel gezonder en smakelijker dan rundvlees, maar het is tegenwoordig niet populair en daarom veel goedkoper dan rundvlees.
Uit schappen
Ikea heeft voor de zekerheid een partij Zweedse gehaktballen uit de Nederlandse supermarktschappen gehaald. Een woordvoerder kon maandag niet aangeven hoe groot die partij is en in welke winkel de balletjes zijn beland. Ikea heeft volgens hem onlangs een aantal vleesproducten getest op aanwezigheid van paardenvlees. ,,Daar is toen geen spoor van gevonden. Om die uitslag te valideren, wordt het onderzoek herhaald.'' De uitslag daarvan volgt binnen enkele dagen.
Ook in andere Europese landen zijn de balletjes uit de handel gehaald, zei een Ikea-zegsman in Tsjechië. De partij is onder meer verkocht in Nederland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Portugal en België, zei de Tsjechische woordvoerder. Ook in Italië zijn de balletjes uit de Ikea-schappen gehaald. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!