Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oxfam: Multinationals maken beloften klimaat en gelijkheid niet waar

17-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
regenwoud oerbos ontbossing houtkap 1127
Multinationals uit de top 10 van grootste voedselbedrijven ter wereld komen publiek gemaakte beloften om klimaatverandering tegen te gaan, gelijkheid voor vrouwen te verbeteren en landroof tegen te gaan niet na. Dat concludeert Oxfam Novib in een vandaag gepubliceerd rapport. Het gaat dan om bedrijven zoals Coca Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever.
Tussen 2013 en 2016 hebben multinationals verregaande beloften gedaan, aldus de ontwikkelingsorganisatie. In het rapport 'Shining a spotlight' worden de resultaten op een rij gezet.

Uitbuiting in voedselketens

Oxfam rapporteert dat er op het gebied van vrouwenrechten een groot gat zit tussen de grote voedselbedrijven Mars, Mondelez en Nestlé die goed scoren, en grondstoffenleveranciers zoals cacaoproducent Barry Callebaut. Veranderingen die bij de grote bedrijven zijn doorgevoerd dringen niet door tot de akkers in Brazilië, Ghana of India. "Uitbuiting en grote ongelijkheid komen nog steeds op grote schaal voor in de ketens van onze voedselproductie. De coronapandemie maakt die tegenstellingen alleen maar groter", zegt Anouk Franck, expert mensenrechten en bedrijfsleven bij Oxfam Novib.

Meer honger

De organisatie verwacht dat het aantal mensen met ernstige honger door de pandemie gaat verdubbelen. "Deze mensen verdienen al nauwelijks een leefbaar loon met het produceren van voedsel voor internationale ketens", aldus Franck. Volgens Oxfam hebben de tien grootste voedselproducerende bedrijven, waaronder ook Unilever, veel macht om hun leveranciers aan te zetten tot verandering.

Supermarkten

Via de lopende Behind the Barcodes-campagne wil Oxfam supermarkten aanzetten tot ander beleid. De organisatie roept op om uitbuiting van arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden die het voedsel in onze schappen produceren, tegen te gaan. ANP/ Oxfam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!