NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

OVV: Onvoldoende aandacht veiligheid nieuwe voertuigen

16 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
elektrische step
De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateert dat er onvoldoende aandacht is voor de veiligheid bij de toelating van lichtgemotoriseerde voertuigen op de weg. Voor onder meer de illegale elektrische steps moeten maatregelen komen. Ook scootmobielen vormen een gevaar.
Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de aanrijding van een trein met een stint, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Ook andere voertuigen werden in het onderzoek meegenomen, zoals de elektrische aangedreven steps, bakfietsen, monowheels en scootmobielen.

Drukker fietspad

Deze illegale voertuigen zijn nog niet officieel toegelaten en zorgen voor een steeds drukker wordend fietspad. Een voertuig als de elektrische bakfiets, waarin ook tot tien kinderen kunnen worden vervoerd, mag zonder keuring de weg op, terwijl die in veel opzichten lijkt op de stint.
Twintig procent van de 678 doden die vorig jaar in het verkeer vielen, reed op een lichtgemotoriseerd voertuig. Volgens de Onderzoeksraad moet de toelating van de zogeheten bijzondere bromfietsen worden ingericht naar Europees model en worden gekeurd door een onafhankelijke instantie, zoals de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor sommige voertuigen kan dat betekenen dat mogelijk alsnog een toelating wordt ingevoerd, voor andere dat de toelating opnieuw wordt beoordeeld.

Politieke druk

De OVV benadrukt dat politieke druk bij de toelating van voertuigen op de weg de veiligheid niet ten goede komt, omdat daar nog altijd onvoldoende zicht op is. Volgens de OVV is de politiek wel verantwoordelijk voor de regelgeving, maar niet voor de toelating zelf. De Onderzoeksraad stelt 'de minister, noch de Kamer moet treden in de uiteindelijke beoordeling van de veiligheid van (nieuwe) voertuigen'.
Vorig jaar besteedde kassa aandacht aan de veiligheid van de scootmobiel. Bekijk hieronder het fragment terug.
Bronnen: OVV, ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!