Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Overwinst op hypotheken ruim 6 miljard'

10-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek_huis_geld_63.jpg
Banken en andere geldverstrekkers hebben tussen medio 2009 en halverwege dit jaar ruim 6 miljard euro aan 'overwinst' kunnen boeken op hypotheken. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van berekeningen van de Universiteit van Amsterdam.
Winstmarge
De lage rentestand camoufleert de hoge winstmarge die banken behalen op hypotheken, stelt de belangenorganisatie. Hoewel woningbezitters en kopers tevreden lijken over de gunstige hypotheekrente, profiteren banken het meest van het huidige historisch lage renteniveau. In september berekenden zij gemiddeld 0,89 procentpunt extra rente aan hun klanten. Dat is ruim tweemaal zoveel als begin dit jaar.
Geen sprake van gezonde concurrentie
Volgens VEH is er op de Nederlandse hypotheekmarkt al jaren geen sprake van gezonde concurrentie. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 verdwenen veel buitenlandse geldvertrekkers uit dit land. Het gevolg is dat de afgelopen jaren ongeveer 80 procent van de hypotheekmarkt in handen was van slechts enkele Nederlandse grootbanken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!