Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overstappen met ov-kaart moet makkelijker

01-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ovchipkaartlogo_359x210_31.jpg
De ov-chipkaart is al vanaf het begin dat de kaart werd ingevoerd, onderhevig aan kritiek. De kaart zou fraudegevoelig zijn, het systeem heeft te kampen met tariefproblemen zoals het omstreden dubbele opstaptarief en het bedrijf dat de kaart maakt, TLS, ligt onder vuur.
'Eenvoudiger maken'
Donderdag adviseerde de commissie-Meijdam het in- en uitchecken eenvoudiger te maken en een aantal beleidsbepalende taken weg te halen bij TLS, Trans Link Systems, en een ov-autoriteit op te richten. Daarin moeten de vervoerders en centrale overheden, maar ook de consument vertegenwoordigd zijn. Welke taken deze autoriteit precies krijgt, is nog onduidelijk. ,,Om de ov-autoriteit snel op te richten, adviseren wij de minister om een kwartiermaker te benoemen'', aldus de commissie.
Opstaptarief
Nu is het zo dat reizigers die met de ov-chipkaart reizen, per vervoerder een opstaptarief betalen. Wie tijdens een lange treinreis met verschillende spoorvervoerders reist, kan op een dag geconfronteerd worden met twee tot drie keer een opstaptarief. Met het huidige systeem moet de reiziger zeker minimaal 4 euro saldo op z'n kaart hebben staan, het gangbare opstaptarief.
Enkelvoudig inchecken
De commissie wil met het enkelvoudig in- en uitchecken dit probleem oplossen. De kosten van zo'n systeem bedragen 50 miljoen euro. De reiziger zal daaraan mee moeten betalen, zo'n 0,03 cent per reis. De adviezen gaan sommige organisaties en partijen niet ver genoeg. De ANWB is met de extra kosten voor de reiziger niet gelukkig. De bond wil niet dat consumenten moeten betalen voor een eerder gemaakte weeffout in het ov-chipkaartsysteem.
Reacties
GroenLinks vindt, evenals de PvdA, de adviezen slap; over een zogenoemde ov-autoriteit is de partij niet te spreken. Ook De PVV pleit opnieuw voor verder gaande maatregelen: het papieren treinkaartje behouden en TLS opheffen. De SP kan zich wel vinden in de adviezen, maar wil net als de PVV TLS zelfs opheffen. D66 vindt het goed dat er stevig wordt ingegrepen.
Positief
Trans Link Systems is overigens zelf positief over het idee om een ov-autoriteit in te stellen. Het bedrijf wil zelfs helpen met het instellen van de autoriteit. Verantwoordelijk vervoersminister Melanie Schultz van Haegen regeerde donderdag positief op de adviezen: ,,Mijn indruk van het rapport is dat het veel waardevolle voorstellen bevat, waarbij het uitgangspunt geldt dat er meer reisgemak komt voor de reiziger. Dat uitgangspunt deel ik van harte.'' ANP

Meer over:

diginieuws, ov-chip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!