Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Overstap aardgrasvrij komt niet vanzelf: stijging verkoop cv-ketels

26 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boiler cv-ketel 930 520

Er zijn in 2019 in Nederland ongeveer 450.000 cv-ketels verkocht. Dat is een stijging van bijna 5 procent ten opzichte van 2018, staat in de Gasmonitor. Natuur & Milieu doet jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken.

Volgens Rob van Tilburg, directeur Programma's Natuur & Milieu weergeven de cijfers dat de overstap naar aardgasvrij wonen niet vanzelf goed komt. "Wie nu een hr-ketel aanschaft, heeft de komende 15 jaar nog aardgas nodig. De hr-ketel blijft de warmtemarkt domineren, alternatieve technieken winnen slechts mondjesmaat terrein", aldus Van Tilburg.

De verkoop van hr-ketels moet om de klimaatdoelstellingen te halen, stelt Natuur & Milieu. Alle woningen en gebouwen in Nederland moeten in 2050 namelijk aardgasvrij worden verwarmd. Er moet wel wat veranderen, vindt Natuur & Milieu, als duurzame technieken het uiteindelijk willen 'winnen' van de hr-ketel. "Het is noodzakelijk dat we in Nederland veel meer en beter gaan isoleren. Dat is voor de toepasbaarheid van veel duurzame technieken de eerste stap. Daarom roepen we de overheid op isoleren veel aantrekkelijker te maken en desnoods wettelijk te verplichten bij woningoverdracht." ANP

In de uitzending van Kassa op 7 maart 2020 besteden we uitgebreid aandacht aan het verduurzamen van woningen. Je bekijkt de uitzending hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar