Kassa

'Overladen' van smartphones zorgt voor brandgevaar

07-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
iphone lader laadkabel oplaakabel 930 2
Als een smartphone, tablet, of laptop is opgeladen is het verstandig om meteen de stekker uit het stopcontact te halen. Een opgeladen apparaat aan de lader laten liggen geeft kans op oververhitting. Door dit 'overladen' kan de batterij of accu vlam vatten, waardoor steeds vaker woningbranden ontstaan. Dat meldt de brandweer in de Risicomonitor Woningbranden, die zij samen met het Verbond van Verzekeraars heeft opgesteld.

Gebruik originele oplader

De brandweer raadt ook het gebruik van de originele oplader aan bij de mobiele apparaten. Ondeugdelijke namaak-laders zorgen ook voor extra brandgevaar. Brandweer en verzekeraars adviseren daarnaast om geen batterijen of accu’s op te laden als je niet thuis bent of als je ligt te slapen.

47 doden bij woningbranden

In 2016 vielen 47 doden bij fatale woningbranden, blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid. Huisartsen moeten jaarlijks 75.000 brandwonden behandelen, een kwart daarvan betreft brandwondongevallen met kinderen. De top vijf van brandoorzaken zijn koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent).

Voorkom brand in keuken

Een belangrijk advies om brand in je woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven. Ook is het raadzaam om stekkerdozen niet zomaar onderling met elkaar te verbinden. Bron: Brandveilig.com
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerard van kooten
gerard van kooten7 nov. 2017 - 12:46

Als ik overdag bijna nooit thuis ben, waar en hoe moet ik dan mijn smartphone opladen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!