Kassa

Overheid wil economie waar zo veel mogelijk wordt hergebruikt

16-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
recycle 930x520
De Nederlandse overheid wil naar een economie waar alles op een gegeven moment wordt hergebruikt, ook wel een circulaire economie genoemd. Het is dan de bedoeling dat we meer gaan recyclen. Bij deze ontwikkeling is het belangrijk dat goed naar de gezondheid van de mens wordt gekeken. Het is niet de bedoeling dat er per ongeluk gevaarlijke stoffen van bijvoorbeeld vlamvertragers, weekmakers of drukinkt onbedoeld terechtkomen in producten als voedselverpakkingen of kinderspeelgoed, producten waar mensen mee in aanraking kunnen komen. Dit kan mogelijk schadelijke gevolgen hebben op het menselijk lichaam. 

Regelgeving

Hoe de circulaire economie eruit komt te zien in nog niet duidelijk. De Gezondheidsraad wil dat de circulaire economie zo ingericht wordt dat de gezondheid een belangrijk onderdeel ervan wordt. De Europese Commissie heeft aangegeven binnenkort in debat te gaan over de hiaten in regelgeving over recycling en afvalverwerking. Wanneer de regels beter aansluiten, blijven er minder schadelijke stoffen over. Ook kennisontwikkeling biedt kansen om veiliger te recyclen. 

Nieuwe ontwerpen

De Gezondheidsraad ziet de meeste kans in de ontwerpen van producten en de productverantwoordelijkheid. Wanneer dit veranderd wordt, kunnen producten langer en veiliger gebruikt en mogelijk hergebruikt worden. Hierdoor wordt het risico op gevaarlijke stoffen nog meer ingeperkt. Ook het aanbieden van diensten, zoals reparatie en recycling, naast producten biedt mogelijkheden.
Bron: De Gezondheidsraad
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!