Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overheid wil bedrijven aanpakken bij laksheid internetbeveiliging

01-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
digitaal online web internet fraude 930
Bedrijven die hun internetbeveiliging niet op orde hebben, kunnen mogelijk acties van de overheid verwachten. Die wil harder gaan optreden tegen bedrijven die hun computernetwerken niet goed beschermen tegen storingen en aanvallen van hackers.
Eerder meldde de Volkskrant dat de interne netwerken van 'honderden' bedrijven maandenlang open hebben gestaan voor hackers. De bedrijven, waaronder Luchtverkeersleiding Nederland en verschillende zorgverleners, negeerden waarschuwingen van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), ondanks het feit dat het softwarelek bekend was.
Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus wil snel iets kunnen doen. Nu heeft de overheid nog geen mogelijkheden om maatregelen toe te passen. Hij ziet het liefst dat de overheid boetes of dwangsommen kan opleggen. Als alternatief voor de geldstraffen denkt de minister aan 'een vorm van doorzettingsmacht', waarbij het NCSC zelf of met het bedrijf samen aan de slag gaat om het probleem op te lossen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!