Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overheid vraagt vaker informatie van Facebook

12-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Facebook-like-met-logo_09.jpg
Nederlandse overheden hebben tussen juli en december 2013 23 keer informatie aangevraagd bij Facebook over in totaal 28 gebruikers. Dat maakte het sociale netwerk vrijdag bekend in zijn tweede zogenoemde 'Government Requests' rapport.
Weinig verzoeken in Nederland
In de eerste 6 maanden van vorig jaar vroeg de overheid nog maar 11 keer informatie aan, over 15 gebruikers. Het totaal over 2013 is in Nederland nog altijd aanzienlijk lager dan in omringende landen. Zo wilden de Belgische autoriteiten in 2013 maar liefst 304 keer iets weten over in totaal 365 mensen. In Duitsland kreeg Facebook ruim 3500 verzoeken om informatie over meer dan 4000 mensen.
Meer openheid
Dit is de tweede keer dat Facebook gegevens bekendmaakt over de informatieaanvragen van overheden. De netwerksite wil op deze manier meer openheid geven over de gang van zaken na de berichten dat de Amerikaanse spionagediensten mensen in de gaten houden via websites en sociale netwerken.
Strafrechtelijk onderzoek
In de Verenigde Staten werd Facebook door de overheden in totaal circa 24.000 keer om informatie gevraagd en in zo'n 80 procent van de gevallen gaf het sociale netwerk daar ook gehoor aan. Het gaat daarbij voornamelijk om informatieverzoeken die te maken hebben met een strafrechtelijk onderzoek.
Lokale regelgeving
In Nederland gaf Facebook in ongeveer een derde van de gevallen gehoor aan het informatieverzoek. De site zegt dat het aantal keer dat informatie wordt verstrekt onder meer te maken heeft met de lokale wet- en regelgeving.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!