Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Overheid steunt en bedreigt woningmarkt

9 okt 2009
  •  
leestijd 2 minuten
2614740.jpg
De maatregelen van de overheid om de woningmarkt te ondersteunen lijken vruchten af te werpen. Volgens De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een stabiliserend effect. Tegelijk zijn de eerste stappen richting bezuinigingen door diezelfde overheid een bedreiging voor de woningmarkt.
De NVM zei donderdag bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal lichtpunten te zien. De woningprijzen lieten voor het tweede kwartaal op rij een lichte stijging zien en de daling van het aantal transacties lijkt tot staan te zijn gebracht.
In juli heeft de overheid de NHG-grens verhoogd naar 350.000 euro. Huizenkopers kunnen zich met de garantie verzekeren tegen het risico met een restschuld te blijven zitten als ze hun huis gedwongen moeten verkopen. NVM-voorzitter Ger Hukker was donderdag heel positief over de stap. ,,De verhoging van de NHG is succesvol. Het is een geweldig stabiliserend instrument. Wij zijn blij dat het er is.''
Een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis was iets terughoudender. ,,We hebben de indruk dat het goed loopt en verwachten dat het zeker effect zal hebben. Meer dan 80 procent van de hypotheken wordt met NHG afgesloten. Dat geeft wel aan dat er behoefte aan is.''
Tegelijkertijd bedreigt de overheid het prille herstel. Grootste gevaar voor de woningmarkt is volgens de NVM dat de regering onzekerheid schept over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. ,,De consument wil wel duidelijkheid dat de spelregels niet worden veranderd als hij net heeft gekocht'', aldus Hukker. Een aantal ambtelijke commissies gaat binnenkort kijken hoe de overheid flink kan bezuinigen en zal daarbij naar verwachting ook de woningmarkt onder de loep nemen.
Martijn de Jong-Tenneks, econoom bij Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, is het hiermee eens. ,,De bezuinigingsplannen van de overheid zijn helemaal ingestoken met de gedachte dat er geld gevonden moet worden. De woningmarkt moet niet gezien worden als een melkkoe. Als er geld uit de woningmarkt gehaald gaat worden, is dat een slecht signaal.'' Of de huizenprijzen door de maatregelen onder druk zullen komen te staan kon hij niet zeggen.
Volgens Hukker van de NVM zijn er nog meer maatregelen waarmee de overheid de markt tegenwerkt. Zo is er het plan om de subsidie voor mensen die een goedkope woning kopen, over enkele jaren af te schaffen. Ook ligt er een voorstel om een vrijstelling te schrappen die mensen die naar een kleiner huis gaan nu hebben op de regel dat overwaarde uit een verkocht huis moet worden geïnvesteerd in een nieuw huis. ,,Dat is gewoon een beperking van de hypotheekrenteaftrek.'' (ANP)

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar