Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

‘Overheid moet meer doen om woningcrisis op te lossen’

9 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuut
huis 1127 (2)
Het is hard nodig dat de politiek meer handelt in het de huidige problematiek op de woningmarkt. Dat vindt Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hij stelt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat te terughoudend is, terwijl het systeem niet functioneert.
De projectontwikkelaars en de gemeenten moeten door Den Haag worden verplicht om goedkoper te bouwen, namelijk in de prijsklasse rond 260.000 euro, zegt Hoes. Een gemiddelde nieuwbouwwoning kost nu 388.000 euro. Hij vindt dat er meer behoefte is aan appartementen in plaats van eengezinswoningen en nieuwbouw buiten de binnenstad. Om de krapte te verhelpen, moeten er 300.000 woningen op de markt komen, aldus de NVM-voorzitter.

Op straat

Door de problemen op de woningmarkt komen mensen met een fatsoenlijk inkomen op straat te staan, door bijvoorbeeld een scheiding, schetst Hoes. Het is voor hen dan onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. Er is steeds minder keuze uit bestaande woningen, nieuwbouw is ‘peperduur’, en ondertussen lopen de woningprijzen snel op, voegt Hoes toe. ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!