Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Overheid moet kans op werk 55-plussers stimuleren'

16-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-stijging_01.jpg
Bedrijven die 55-plussers in dienst nemen moeten door de overheid financieel gecompenseerd worden. Daarvoor pleit Annet de Lange, lector Human Resource Management aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Ze zal haar advies vandaag overhandigen aan minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tijdens het jaarlijkse BA&O-congres voor arbeids- en organisatieprofessionals.
'Prikkels ontbreken'
Uit het onderzoek van De Lange blijkt dat slechts 12,7 procent van Nederlanders doorwerkt na zijn 65e, tegen bijna 50 procent van de IJslanders. Ook loopt de werkloosheid onder 55-plussers snel op. Tussen 2012 en 2013 steeg het aantal 55-plussers zonder werk met 30,5 procent.
"Het kabinet zegt dat het thema aandacht heeft, maar een samenhangende aanpak en actieve prikkels ontbreken," zegt De Lange. "Die zijn nodig en moeten worden geborgd door de overheid, omdat anders werkgevers al snel kiezen voor het aantrekken en behouden van jonge(re) medewerkers."
Tijdelijke contracten
De Lange concludeert dat 55-plussers die hun baan verliezen maar weinig kans maken op een nieuwe baan, en als ze die al weten te vinden gaat het vaak om een tijdelijk contract. Door werkgevers gedurende de dienstbetrekking van 55-plussers financieel te compenseren wordt deze groep erg geholpen.
"Nu wordt vaak gezegd dat ze te duur zijn en daarom salaris moeten inleveren. Deze demotie-framing motiveert 55-plussers niet om door te werken en roept bij werkgevers het beeld op dat het in dienst nemen van ouderen geen rendabele investering is." Het verschil met de bestaande reïntegratiepotjes is dat die meestal voorzien in een eenmalige bijdrage bij indienstneming. Bovendien is er de tendens deze budgetten te korten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!