Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Overheid moet investeren in bouw betaalbare woningen'

15 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
bouw huizen 1127
De overheid moet grootschalig investeren in de bouw van betaalbare woningen. Dat staat in een brief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aan het kabinet. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de woningmarkt. De makelaars willen een groot pakket van investeringen, waarmee uiteindelijke 90.000 woningen per jaar gerealiseerd kunnen worden. "Bouwen, bouwen, bouwen" moet het credo in de huidige crisis zijn, vinden de makelaars.
Om te voorkomen dat het scenario tijdens de vorige financiële crisis zich weer voordoet, moeten er grootschalige investeringen worden gedaan. Destijds zakte de woningbouw naar een diepterecord. Veel bouwvakkers, ambtenaren, architecten en ingenieurs verloren hun baan. De woningmarkt is nog niet hersteld van die klap, meent de NVM. Momenteel bedraagt het tekort aan woningen ruim 300.000. De makelaarsvereniging vreest een herhaling van dat scenario met daarbij de nadelige gevolgen voor woningzoekenden. 

Aandachtspunten voor milieu

Er moet bij het opstellen van de plannen ook veel aandacht komen voor milieuaspecten van de nieuwe woningen, vinden de makelaars. Voorbeelden daarvan zijn het herontwikkelen van bestaande gebouwen of de bouw van huizen die minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen als energiebron. Verder moeten de nieuwe woonwijken waar mogelijk afval hergebruiken en in balans zijn met de omringende natuur.
De NVM komt met tal van adviezen aan de overheid hoe het doorbouwen kan worden gestimuleerd. Zo zouden gemeenten versneld besluiten moeten kunnen nemen en daadkrachtig kunnen optreden bij het verlenen van vergunningen en de ontwikkeling van bouwplannen. Daarbij moet het Rijk volgens de makelaars gemeenten las het nodig is te hulp schieten, ook financieel. ANP 

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!