Kassa

"Overheid moet helpen met verduurzamen woningen"

  •  
18-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
duurzaamheid prijskaartje huis 1127
Het gaat niet lukken om alle woningen en andere gebouwen voor 2050 aardgasvrij te maken zonder ingrijpen van het Rijk. Dat meldt NRC op basis van een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het planbureau onderzocht veertien wijken die voorlopen in de energietransitie en zag een aantal "structurele knelpunten" die alleen door de overheid kunnen worden weggenomen, zoals vertragende wetgeving en gebrek aan kennis, kunde en tijd bij gemeenten.
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en is volgens projectleider Marloes Dignum "een foto van wat er gebeurt bij het aardgasvrij maken van deze wijken". Volgens Dignum kunnen veel van de knelpunten niet zelf weggenomen worden. "Die behoeven aandacht van het Rijk, zodat de energietransitie versneld kan worden."

Meer steun

Gemeenten verwachten meer steun van de rijksoverheid, blijkt uit een rondgang van de NRC langs de eerste 27 wijken die subsidie hebben ontvangen voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dat is een initiatief van het ministerie om wijken te verduurzamen.
Bron: NRC/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!