Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Overheid moet burger beter helpen met verduurzamen woning'

24-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
woningisolatie isoleren verduurzaming 1127
Voor veel Nederlanders is het onduidelijk hoe zij hun huis duurzamer en klimaatbestendiger kunnen maken. Meer informatie van en coördinatie door de overheid is daarom nodig, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Achmea.
Achmea houdt sinds 2019 bij wat Nederlanders doen om hun woning klimaatbestendig te maken. Uit een peiling onder 1000 burgers blijkt dat die nu niet goed weten wat ze moeten doen om hun huis te beschermen tegen hitte of wateroverlast en zo klimaatbestendig te maken. Het zou goed zijn als de overheid meer informatie geeft en de coördinatie op zich neemt, concludeert Achmea.

'Geen idee' zegt 94 procent

Van de ondervraagden heeft 94 procent geen idee wat ze moeten doen. Twee op de drie ondervraagden vindt klimaatbestendigheid wel een belangrijk onderwerp. Een derde van de ondervraagden onderneemt wel actie, zoals het planten van meer groen en het aanpakken van de isolatie, maar legt niet direct de link met klimaatbestendigheid.

Een groot deel van de ondervraagden zegt ook nooit geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden. Naast de overheid is hier volgens het onderzoek ook een rol weggelegd voor verhuurders en energieleveranciers. Verder zouden waterschappen en verzekeraars meer kunnen doen om mensen te informeren.

Verduurzaming gaat 'te langzaam'

Achmea concludeert dat het aanpassen van de woningen te langzaam gaat. Daarbij maakt lang niet iedereen zich zorgen over zijn woning door het veranderende klimaat. Dat komt door maatregelen die mensen al hebben genomen of door het ontbreken van enige tijdsdruk omdat klimaatverandering in hun ogen niet zo'n vaart zal lopen. Bronnen: ANP / Achmea
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!