Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Overheid geeft verkeerde weergave van woonlasten'

16-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1350193_98285885.jpg
Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid de 'woonquote' voor eigenwoningbezitters veel te laag vaststelt. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis over de afgelopen 12 maanden blijkt dat de eigenwoningbezitter gemiddeld bijna 400 euro per maand aan onderhoud en verbetering hebben uitgegeven waar in de officiële woonquote van de overheid geen rekening mee wordt gehouden.
Eigenwoningbezitters duurder uit
In werkelijkheid besteden eigenwoningbezitters gemiddeld een groter deel van hun inkomen aan wonen dan huurders. De woonquote die de basis is voor allerlei overheidsbeleid dient dan ook te worden aangepast. Maar liefst 38,6% van het netto inkomen van eigenwoningbezitters ging in de afgelopen 12 maanden op aan wonen. Dat is veel meer dan de officiële woonquote van 26,3% waar de overheid mee rekent. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
'36,6 procent van salaris zijn woonlasten'
Een groot deel van de kosten die noodzakelijk zijn voor het onderhoud en up to date houden van de woning worden niet in de woonquote van de overheid meegenomen. Huurders betalen volgens de overheid 36,6 procent van hun inkomen aan wonen. Vereniging Eigen Huis vindt het onacceptabel dat binnen en buiten de politiek uitgegaan wordt van gegevens die zo sterk afwijken van de werkelijkheid. De vereniging wil dat de woonquote van eigenwoningbezitters voortaan een realistisch beeld geeft van de woonlasten van eigenwoningbezitters.
Woonquotes
Woonquotes geven aan welk deel van het netto-inkomen op gaat aan wonen. Hieronder vallen huur- en hypotheeklasten, belastingen en heffingen, energiekosten en alle andere lasten die verband houden met het wonen. De politiek en de overheid stemmen hun beleid mede af op de opgegeven woonquotes. Een verkeerde weergave daarvan kan tot verkeerde beslissingen leiden, bijvoorbeeld ten aanzien van de inkomenspolitiek, de verdeling van de lastendruk en in het kader van noodzakelijke bezuinigingen. Uitgaven voor onderhoud en woningverbetering zijn tot nu toe niet in de woonquote opgenomen, omdat duidelijke cijfers hierover ontbraken.
Bron: Vereniging Eigen Huis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!