Kassa

'Overheid draait op voor pensioentekort'

06-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bejaarden1_03.jpg
De kans dat Nederland in de toekomst moet betalen voor pensioentekorten in andere landen als gevolg van een faillissement, is wat dichterbij gekomen. Dat zeggen deskundigen maandag in De Telegraaf na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.
Faillissement
Door het vonnis moeten overheden garanderen dat pensioenen die werknemers hebben opgebouwd via hun baas, niet volledig verdwijnen bij een faillissement. Heeft de regering daar niet genoeg werk van gemaakt, dan kan zij aansprakelijk worden gesteld om minimaal de helft van het opgebouwde pensioen te betalen.
Europees fonds
Pensioenjurist Hans van Meerten: ,,Overheden zijn er dus voor verantwoordelijk dat tekorten binnen pensioenfondsen worden aangezuiverd bij een faillissement. Zij zullen de kans op aansprakelijkheid willen voorkomen. Het oprichten van een nationaal garantiefonds dat bijspringt na een faillissement, ligt voor de hand.'' Hij sluit niet uit dat verschillende nationale pensioengarantiestelsels uiteindelijk samengaan tot een Europees fonds, zoals ook gebeurde met het depositogarantiestelsel. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!