'Overheid doet met hypotheekregels aan leeftijdsdiscriminatie'
23-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
1304 keer bekeken
•
De huidige hypotheekregels van de overheid discrimineren tegen jonge mensen, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw. Volgens hen houden de regels alleen rekening met huidige hun inkomen. Maar ook het toekomstige inkomen zou meeberekend moeten worden, aldus het EIB.
Er zou daarom een versoepeling van de inkomensnormen moeten komen, vooral voor jongeren. Daardoor zouden meer mensen een huis kunnen kopen. Ook zou het zorgen voor meer doorstroming op de vrije huurmarkt en koopmarkt.
Inkomensperspectief
Voor starters is het de laatste jaren moeilijker geworden om een koopwoning te financieren, ziet ook het EIB. "Na het afsluiten van een hypotheek zien zij hun inkomen snel stijgen in de tijd, terwijl dit voor oudere huizenbezitters duidelijk minder het geval is."
Daarom vind de EIB het opmerkelijk dat inkomensperspectief bij ouderen juist wel wordt meegewogen. Bij de verstrekking van een hypotheek aan iemand op leeftijd moet "al tien jaar" voor het ingaan van een pensioen rekening worden gehouden met een lager inkomen.
Ineffectief
De inkomensnormen die nu gelden, zijn ervoor bedoelt om te voorkomen dat mensen over een aantal jaar betalingsproblemen krijgen. Volgens het EIB is die bescherming echter niet effectief. Zo is de groep die uiteindelijk betalingsproblemen krijgt "uitzonderlijk klein". Daarbij kunnen de regels niet voorkomen dat de restschulden ontstaan, alleen dat ze lager uitvallen.
Een daling van de rente heeft de afgelopen jaren geleid tot lagere woonkosten voor kopers, maar niet tot meer hypotheekruimte. Door de inkomensnormen vertaalt dat zich juist in minder hypotheekruimte, schrijft het EIB. Er wordt geen verband gelegd tussen het bedrag dat wordt afgelost en het effect daarvan op het risico dat een koper met restschulden komt te zitten. Als huishoudens meer en sneller aflossen, dan neemt dat risico ook snel af. ANP