Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Overheid aansprakelijk voor misstanden adopties'

28-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
adoptiebedrog zembla
Advocaten van adoptiekinderen uit Sri Lanka en Indonesië die in de jaren tachtig naar Nederland zijn gehaald, stellen de overheid aansprakelijk voor de misstanden rond hun adopties. Zij verwijten de overheid niets te hebben gedaan tegen de illegale adopties waar adoptiekinderen het slachtoffer van zijn geworden. De advocaten eisen financiële compensatie voor de kosten die adoptiekinderen moeten maken in hun zoektocht naar hun biologische ouders en hun werkelijke identiteit. Dat blijkt uit de uitzending van ZEMBLA van woensdag 28 maart.

Overheid aansprakelijk gesteld

“Er zijn misdaden gepleegd. Het is eigenlijk bizar, dat als je geadopteerd bent en er is sprake van vervalste papieren, dat je je eigen misdaad moet oplossen en dat je daarvoor moet betalen,” zegt jurist Dewi Deijle die zelf geadopteerd is uit Indonesië. Zij stelt de overheid aansprakelijk namens de stichting My Roots die adoptiekinderen uit Indonesië helpt hun bloedverwanten terug te vinden.
Ook advocaat Martin de Witte van SAP Advocaten stelt de Nederlandse staat aansprakelijk namens een cliënte die in 1987 vanuit Sri Lanka is geadopteerd. Volgens De Witte controleerde de Nederlandse overheid in die periode niet of de buitenlandse adopties correct verliepen. Terwijl al sinds eind jaren zestig kinderen uit het buitenland werden geadopteerd, maakte de overheid pas in 1989 wetgeving die buitenlandse adopties reguleerde.
De Witte: “Niemand heeft gecontroleerd hoe dat ging. Dus nu zitten we met het probleem dat er heel veel geadopteerde mensen in Nederland zijn, die niet weten waar ze vandaan komen, terwijl ze wel het recht hebben om dat te weten.”

Veel vragen

Lisa Komp van het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira dient een claim in bij de overheid namens Dilani Butink, die in 1992 vanuit Sri Lanka is geadopteerd. Butink ontdekte dat haar adoptiepapieren zijn vervalst. Daardoor weet ze niet of ze vrijwillig door haar biologische moeder is afgestaan: “Dan denk je: waar kom ik dan wel vandaan? Ben ik te vondeling gelegd? Ben ik op straat geboren? Ben ik gejat?”
In een schriftelijke reactie op de aanstaande juridische claim laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan ZEMBLA weten: ‘Het staat een ieder vrij om zich tot de rechter te wenden.’ Lees alle info op de website van ZEMBLA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!