Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Overgewicht bij kinderen R'dam blijft stabiel

16 apr 2013
  •  
leestijd 2 minuten
dikke-mensen_01.jpg
In de stad Rotterdam nemen overgewicht en obesitas bij kinderen de laatste 5 jaar niet meer toe of af. Dat blijkt uit een studie van de plaatselijke GGD. Rotterdam zou de eerste gemeente in Nederland zijn waar deze langetermijntrend zichtbaar is, aldus een woordvoerster van het Convenant Gezond Gewicht, dat landelijk een aanval doet op overgewicht en obesitas.
Lekker Fit
Volgens Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de stabilisatie te danken aan de inspanning van vrijwel de gehele Rotterdamse samenleving. ,,Het is een enorme steun in de rug van de gemeente die met het programma Lekker Fit samenwerkt met ouders, scholen, winkeliers, supermarkten en grote ondernemingen'', aldus Raat.
Bewustwording
Verantwoordelijk sportwethouder Antoinette Laan (VVD) is verheugd met het resultaat. Het gemeentelijk aanvalsplan overgewicht en obesitas legt de nadruk op bewegen, gezond eten en bewustwording. Net als Raat denkt ook zij dat vooral de bewustwording onder de Rotterdammers dat overgewicht op allerlei fronten niet goed is voor de gezondheid, is toegenomen. ,,We zijn er nog niet, maar ik ben blij dat we nu resultaat hebben bereikt'', aldus Laan.
Extra gym
Via het programma Lekker Fit, waar scholen inmiddels voor in de wachtrij staan om aan deel te nemen, krijgen kinderen bijvoorbeeld 3 tot 5 uur per week extra gym, terwijl de norm 2 tot 3 uur per week is. De extra lessen worden gegeven door een vakleerkracht. ,,Bij het onderdeel Makkelijke Moestuin leren kinderen hoe groenten groeien en helpen uiteindelijk de ouders mee om die groenten met de kinderen klaar te maken'', licht Laan toe.
'Hoopvol'
Volgens Raat heeft het gemeentebestuur kennelijk de aanzet gegeven tot een grote verandering in de stad. ,,Dit is een hoopvol teken, want vooral in de grote steden speelt het probleem van overgewicht en obesitas; veel meer dan in de provincie. Bovendien is het heel moeilijk om ingesleten gewoontes te doorbreken.'' Ondanks de stabilisatie hebben kinderen in Rotterdam nog steeds meer overgewicht dan in de rest van Nederland.ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar