Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Overbieden is de norm, huizen worden dit jaar nog duurder'

08-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
huizen
Doordat vraag en aanbod verder uit elkaar zijn gegroeid, worden steeds meer woningen boven de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Tegelijkertijd verwacht de Rabobank dat de huizenprijzen dit jaar met 11 procent zullen stijgen.
Waar overbieden in 2017 nog echt iets voor huizenkopers in Amsterdam was, is dat nu in bijna heel Nederland de norm, aldus het CBS. Het heeft te maken met het geslonken huizenaanbod, terwijl er veel mensen zijn die willen verhuizen.

Helft overboden

Liefst de helft van de verkochte woningen werd in 2020 boven de vraagprijs verkocht. 38 procent van de verhandelde huizen werd onder de vraagprijs van de hand gedaan. Een paar jaar terug lagen de verhoudingen nog duidelijk anders. In 2015 werd 87 procent van de woningen onder de vraagprijs verkocht, tegenover 7 procent die boven de vraagprijs van eigenaar wisselden.

Weinig aanbod

Volgens de Rabobank zijn de huizenprijzen tussen april 2020 en april 2021 met 11,5 procent gestegen. Dat is de hardste groei die deze eeuw gemeten is. In een jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met zo’n 40.000 euro.
Door het bijzonder lage aanbod zullen de prijzen verder gestuwd worden, verwacht de Rabobank. De bank voorziet in 2021 een prijsstijging van 11 procent. Uitgedrukt in euro's betekent dat dat de huizen zo'n 36.000 duurder zullen worden. Zowel voor dit jaar als volgend jaar heeft RaboResearch de verwachting naar boven bijgesteld. Eerder ging de bank uit van prijsstijgingen van gemiddeld 8 en 4 procent.
Aan het terugbrengen van de schaarste wordt hard gewerkt, constateert ING. Volgens de bank zullen er dit jaar 70.000 huizen bijkomen, een productie die 2 procent groter is dan vorig jaar. 

'Vertrouwen zakt weg'

De hoge huizenprijzen hebben invloed op het consumentenvertrouwen, meldt Funda. Volgens de huizenverkoopsite vinden veel huizenkopers het nu geen goed moment om een huis te kopen. Het vertrouwen in de woningmarkt is volgens Funda de laagste die ze ooit gemeten hebben. Mensen vinden het over het algemeen wel een goed moment om hun huis te verkopen.
Funda-topman Quintin Schevernels heeft de indruk dat veel Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van hun eigen kansen op de markt. "Consumenten gaan wel proactief op zoek naar algemene informatie, maar kunnen niet altijd goed inschatten wat dit voor hun specifieke situatie betekent", zegt hij. "Zeker voor doorstromers kan deze markt met hoge verkoopprijzen en gunstige rentestanden juist wel perspectief hebben, mits je goed weet wat je mogelijkheden zijn." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!