Kassa

Overbieden betekent kassa voor makelaars

03-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1191 keer bekeken
  •  
huis 1127
Uit een recente undercoveractie is gebleken dat makelaars soms huizen bewust onder de taxatiewaarde op de markt zetten met als doel dat veel geïnteresseerden daarop afkomen om vervolgens tegen elkaar op te bieden. Het gevolg? Er wordt flink overboden op een huis en dat levert de makelaar een bonus op. 
Het consumentenprogramma ‘Radar’ is bij elf makelaars in meerdere steden undercover gegaan en heeft hier ontdekt dat makelaars elkaar huizen toespeelden voordat deze op huizensites als ‘Funda’ verschenen. Ook werden onderling onderhandelingen gedaan over biedingen. Volgens één van de makelaars kan zodoende een extra tien procent bonus worden verdiend bovenop de al geldende één procent.

Code NVM tegen oneerlijke concurrentie

Bijna alle onderzochte makelaars zijn aangesloten bij brancheorganisatie NVM. NVM heeft een code waar makelaars zich aan moeten houden om zodoende oneerlijke concurrentie te voorkomen. Op dit moment heeft de brancheorganisatie laten weten dat zij het onderzoek van ‘Radar’ nog niet kunnen beoordelen en dat meer achtergrondinformatie benodigd is. NVM laat in een reactie weten: “Een adviesgesprek dat onjuist is of in strijd met onze erecode is, vindt de NVM onacceptabel.”
Tot slot pleit de brancheorganisatie voor de herinvoering van de beschermde titel van makelaar en roept mensen op om makelaars aan te spreken of een melding te maken wanneer zij ontevreden zijn met hun makelaar. 
Bronnen: ANP, Radar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!