Kassa

Overbelaste riolen en minder biodiversiteit door tuinen vol tegels

21-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
tuin.jpg
Het voorjaar is begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Voor veel mensen aanleiding om hun voor- of achtertuin eens flink onder handen te nemen. Maar wie een beetje om zich heen kijkt ziet dat het groen in deze tuinen vaak ver te vinden is. En die volledig betegelde tuinen zijn allerminst goed voor ons.
Problemen
De verstening van Nederlandse tuinen leidt bijvoorbeeld tot een afname van de biodiversiteit. Het leefgebied van onder andere egels, vlinders en insecten wordt kleiner door het ontbreken van groen in de tuinen. Maar ook wordt het zogeheten stedelijk hitte-eiland-effect (temperatuurverschillen tussen de ‘verharde’ steden’ en buitengebieden) versterkt door de tuinen die volledig zijn betegeld.
Daarnaast kan een betegeld oppervlak veel minder (regen)water absorberen dan een tuin met groen, wat weer kan leiden tot een overbelasting van het riool en steegjes of straten die blank komen te staan.
Om die reden probeert de stichting Operatie Steenbreek sinds 2014 iedereen te enthousiasmeren om de eigen tuin te vergroenen. Inmiddels hebben al ruim 80 gemeentes zich aangesloten bij Operatie Steenbreek, waaronder grote steden als Den Haag, Eindhoven, Groningen en Leeuwarden.
Lokale initiatieven
Ook op lokaal niveau zijn er de nodige initiatieven om mensen te laten ‘vergroenen’. Kassa gaat langs bij een project in ‘s-Gravezande ( gemeente Westland) , waar burgers tegels kunnen inruilen voor biologisch geteelde sierplantjes. Buurtbewoners komen massaal naar de kraam toe. Ook Gonny Teunen geeft gehoor aan de actie en komt een aantal tegels omruilen voor planten. “Het is goed voor de biodiversiteit, er komen veel hommels en vlinders af op het groen in de tuin."
Voor de gemeente is er echter nog een belangrijke reden. Ze hebben steeds vaker wateroverlast op straat, omdat de putten de hoeveelheid hemelwater niet meer aankunnen.
Tuintegeltaks
Een aantal Nederlandse gemeentes overweegt om de rioolheffing te koppelen aan de hoeveelheid verhard oppervlak. Wethouder Pim Bouwman van de gemeente Aalburg laat weten: “De rioolheffing is nu, zoals in veel gemeentes, gekoppeld aan het drinkwatergebruik. Als straks de gemeente Altena is gevormd (op 1 januari 2019 vormen Aalburg, Werkendam en Woudrichem samen deze nieuwe gemeente, red.) en we opnieuw naar het belastingstelsel gaan kijken, zullen we deze ‘tuintegeltaks’ ook bespreken.”
Bouwman ziet voordelen in dit systeem, maar ook nadelen. “Het is wel moeilijk om te controleren hoeveel groen en hoeveel tegels inwoners hebben.” Een andere mogelijkheid om te bespreken is een systeem waarbij mensen juist worden beloond als ze veel groen in de tuin hebben.
Ook Henk Zandvliet , fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente De Bilt, heeft hier vragen over gesteld in de gemeenteraad. “Er is geen concrete toezegging voor de korte termijn, maar wel de belofte dat dit idee serieus zal worden overwogen bij de herziening van het Gemeentelijk Rioleringsplan volgend jaar.”
Volgens Wout Veldstra, voorzitter van Operatie Steenbreek, is een tuintegeltaks niet de oplossing. “We hebben in Groningen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor differentiatie van de rioolbelasting. Dat bleek niet haalbaar, omdat er zoveel handhaving nodig is. Bovendien is het een maatregel die van bovenaf wordt opgelegd. Volgens ons is het belangrijker dat burgers zich betrokken en verantwoordelijk voelen voor hun eigen leefomgeving.”
Meer werk?
Volgens Veldstra is het niet zo dat een terras minder onderhoud vergt dan een groene tuin. “Mensen realiseren zich niet dat ze een terras ook schoon moeten houden, onkruid moeten verwijderen et cetera. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat kinderen veel liever in het groen spelen dan op tegels.”
Aan de slag
Op de website Huisje Boompje Beter vind je tips en tricks om je tuin te vergroenen. Ook kun je hier kijken welke tuin het beste bij jou past. En wil je weten of jouw gemeente ook meedoet aan Operatie Steenbreek? Check dan deze pagina .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Hadiemassa
Hadiemassa22 apr. 2018 - 16:09

Achter mijn huis heb ik een groot deel betegeld. Als het regent loopt het water naast de tegels de grond in. Voor mijn huis heb ik een oprit van klinkers. Bij regen loopt het water via een goot langs de weg in het rioolputje. Echter, het water gaat niet het riool in omdat riool en regenwater door de gemeente gescheiden wordt afgevoerd. Het regenwater zakt in bassins in de grond. 

hansje klein
hansje klein22 apr. 2018 - 11:18

De discussie  moest helemaal niet over het 'dichttegelen' van groen gaan, maar over de noodzaak daarvan. Bij ons wordt een nieuw wijk gebouwd, waarbij al bij de planning duidelijk moet zijn geweest, dat de auto('s) NIET ergens anders zouden kunnen worden geparkeerd dan in de dichtgetegelde voortuinen ... M.a.w. de kavels zijn te klein verkocht en publieke parkeerplaatsen zijn er niet, behalve voor behinderde en e-auto's. Om dan nu een tegeltaks te willen optuigen is m.i. een maffia-kringloop. Kleine kavels, géén parkeerplaatsen en dan 'vangen' voor de eigen fouten.

louisda
louisda22 apr. 2018 - 9:37

Men gaat m.i. vaak nogal selectief te werk als het gaat over het innemen van een standpunt over het milieu. Economische belangen staan volgens mij gewoon altijd voorop.  Tegeltax is hiervan óók weer zo’n voorbeeld. Iemand die zijn tuin betegelt zou hiermee een misdaad begaan tegen het milieu. Over iemand die een tuin vol met groen heeft staan en grote hoeveelheden onkruidverdelger gebruikt om zijn tuin “netjes” te houden, wordt niet gesproken. De onkruidverdelgers worden gewoon toegestaan, uitstoot van fijnstof (vlak bij woonwijken) is géén probleem, en brandstofverbruik louter voor de lol (vliegshows, autoraces e.d.) moet ook kunnen. Bovendien zijn er in mijn omgeving nogal wat mensen die hun tuin laten betegelen vanwege de steeds toenemende aantallen loslopende katten die de tuin (altijd die van de buren) als kattenbak gebruiken.

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy22 apr. 2018 - 10:28

Vele ouderen kunnen tuin onderhoud niet meer aan. Gratis tuinman tbv het milieu...?....vast niet !! Tegeltax is dus discriminerend te noemen en wat u zegt,hier wordt ook driftig gespoten. Mijn woningbouw wil dat ik grind leg omdat mijn groene tuin altijd onder water staat, komt er ook een grindtax??? Ik woon in een nieuwbouw woning en mijn huis staat 60 cm onder het maaiveld vd achterburen en alles wat er naast me staat. Draineren willen ze niet. Fijn hè? Ik woon hier op Windhoek in Moerasland.....Is dit handig voor het milieu...?....mmmmmm.....!!

kcdb
kcdb21 apr. 2018 - 20:32

Los van het feit dat ik vraagtekens zet bij de klimaatdiscussie, waarin we volledig doorgeschoten zijn, bewijst ook dit item weer dat die hele klimaatdiscussie in het leven is geroepen omdat het een enorm verdienmodel is. Alles wat met het "klimaat" te maken heeft, daar hangt een flink prijskaartje aan. Een tegeltaks, wat je daar ook van denkt, wordt niet ingevoerd. We horen: "De opbrengsten wegen niet tegen de kosten op". Kort gezegd: het levert weinig of niks op, dus we doen het niet. Het "klimaat" telt dan ineens niet meer. Maar dan kijken we naar onze oosterburen. Minder tegels in de tuin, minder waterschapsbelasting. Goed "klimaatgedrag" wordt daar kennelijk beloond. De vertegenwoordiger van die "anti-tegel-club" vliegt meteen in de verdediging als hij dit voorstel hoort. Nee, zoiets voeren we in Nederland niet in. Waarom niet? Antwoord: "Nederlanders zijn geen Duitsers". Een slechter antwoord kon hij niet bedenken. Dat, ik herhaal, goed klimaatgedrag in Nederland niet beloond wordt zegt hij er natuurlijk niet bij. Nee, er kan op zo'n klimaatbesparende maatregel niet verdient worden, dus wordt het niet ingevoerd. En het klimaatvoordeel? Ach, laat maar. Is het klimaat dan plotseling niet zo belangrijk meer? Tja dan schaffen we in de toekomst de salderingsregeling voor particulieren met zonnecollectoren ook maar af. Stel je toch eens voor dat particulieren verdienen aan klimaatvriendelijk gedrag. Het geld voor die collectoren is binnen, daar is op verdient. Maar we hebben vervolgens moeite dat particulieren hun investering terugverdienen en misschien op de langere termijn er nog een voordeeltje aan hebben. Nee, dat kan echt niet. Ook hier wordt aan de klimaatvriendelijkheid van de particulier niet verdient, dus wordt het afgeschaft. Niemand neemt meer zonnecellen en . . . . Het klimaat heeft het nakijken.  Zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden noemen. Denk er zelf maar eens over na. Begrijpt u mijn vraagtekens bij die hele klimaatdiscussie?

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy22 apr. 2018 - 7:55

Ben het helemaal met je eens. Er raast milieu-Maffia door ons land.Er komt gelukkig steeds meer tegengas tegen deze gasten. De ''achterkant vh gelijk'' wordt zichtbaarder,maar zoals altijd, er wordt niets tegen gedaan. We hebben al zoveel kansen gemist op velerlei gebieden. Triest.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!