Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oudste wandelroute van Nederland weer open

23-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wandelen_01.jpg
De oudste wandelroute van Nederland wordt zaterdag heropend. De route, die Amsterdam verbindt met Arnhem, werd in 1914 in gebruik genomen en is opnieuw in kaart gebracht. De 150 kilometer lange wandelweg is op tal van locaties aangepast. ,,Zo'n route raakt door de natuur min of meer in verval en daarnaast waren wegwijsborden verdwenen'', zei een woordvoerder van de ANWB vrijdag.
150 kilometer
De wandelroute werd na een voorstel in 1913 van Gerard Adriaan Pos, destijds tweede voorzitter van de ANWB, in 1914 uitgezet door J.D.H. Beckering, kapitein van het Indische leger. De route was 150 kilometer lang en bewegwijzerd met ruim 700 bordjes. Verder stonden er langs de route vier stenen informatiepanelen en werd er een boekje met informatie en wandelkaarten uitgebracht. Het hele project kostte 3000 gulden.
Wandelboekjes
,,De route en het boekje waren een enorm succes'', stelt de woordvoerder. ,,In 1915 was de eerste oplage van 2000 boekjes al uitverkocht. Een halfjaar later was de tweede druk van 6000 boekjes ook al verkocht.''
Bijna 100 jaar later kan er naar schatting voor 80 procent over dezelfde paden en wegen als toen worden gelopen. Om de route weer helemaal van deze tijd te maken, is er een heuse app ontwikkeld. Naast een gedetailleerde routebeschrijving voor onderweg, word je tijdens de wandeling ook geïnformeerd met allerlei wetenswaardigheden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!