Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderwetse bank kost winkelier geld

14-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pinautomaat_31.jpg
Winkeliers lopen miljoenen mis doordat banken 110 dagen per jaar dicht zijn. Dat zegt voorzitter Jan Meerman van brancheorganisatie Detailhandel Nederland maandag.
'Uit de tijd'
Winkels zijn tegenwoordig altijd open, 's avonds, op zondag en tijdens feestdagen. Banken zijn dan gesloten. ,,Dat is volstrekt uit de tijd'', zegt Meerman.
Doordat de banken dicht zijn, kunnen de pinbetalingen van consumenten in de weekends en tijdens feestdagen niet worden verwerkt. Dat betekent dat de winkeliers hun geld niet krijgen. Daardoor lopen ze onder meer rente-inkomsten mis.
Betalingsverkeer ligt 4 dagen stil
Detailhandel Nederland kaartte de problematiek al eerder aan, maar vraagt er nu met het paasweekend in aantocht opnieuw aandacht voor. Dan ligt het betalingsverkeer namelijk deels 4 dagen stil, zegt Meerman.
,,Als iemand donderdagavond of vrijdag wat koopt, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Maar de winkelier krijgt het pas op de dinsdag na Pasen bijgeschreven'', aldus Meerman. ,,De bank zit dus dagenlang op dat geld. En dan praat je in zo'n paasweekend wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels pas dagen later kunnen beschikken.''
'Banken moeten ons faciliteren'
De situatie is volgens hem niet langer houdbaar. Winkeliers hebben het geld hard nodig. ,,Wij zijn er niet om de banken te sponsoren. Banken zijn dienstverleners die ons moeten faciliteren.''
De oplossing schuilt volgens hem eenvoudig in een knopje dat de banken moeten ,,aanzetten'' in plaats van ,,uitzetten''. Meerman vindt dat de politiek moet ingrijpen als de banken dat niet willen.
Europese afspraken
Betaalvereniging Nederland erkent het probleem en werkt samen met andere betrokken partijen aan een nationale oplossing, zei adjunct-directeur Gijs Boudewijn. Hij zegt dat het probleem wordt veroorzaakt door Europese afspraken. Door de verschillende belangen van de eurolanden zit een Europese oplossing op korte termijn er niet in. Daarom wordt gekeken naar een oplossing voor Nederland.
Boudewijn verwacht dat een werkgroep hiertoe in mei een voorstel op tafel kan leggen. De partijen verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), onder andere banken, overheid, detailhandel en consumentenorganisaties, moeten daar dan mee instemmen. ,,Een eerste stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn om iedere maandag de pinbetalingen eerst op de rekening van de winkelier te zetten en dat zijn leverancier pas daarna incasseert'', aldus Boudewijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!