Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ouders spijbelende scholier sneller beboeten

01-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mobiel-bellen_05.jpg
Als het aan de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge ligt, krijgen ouders sneller een ,,fikse geldboete'' als hun kind spijbelt van school. Hij praat over deze zogeheten bestuurlijke boete met het ministerie van Onderwijs. De regeling is onderdeel van een reeks aan maatregelen om schoolverzuim tegen te gaan.
De CDA-wethouder presenteerde dinsdagmorgen op de Hugo de Grootschool in Rotterdam-Zuid het zogeheten Pluspakket Leerplicht waarin allerlei maatregelen staan aangekondigd. Zo kunnen scholen stadswachten inzetten, om leerlingen die spijbelen 's ochtends aan huis te bezoeken, gaan leerplichtambtenaren op scholen voorlichting geven en kunnen ouders direct worden ge-sms't als hun kind niet op school is verschenen.
De 'bekeuring' is vooralsnog niet ingevoerd, maar De Jonge is hoopvol gestemd omdat het ministerie positief is over het idee. Hoe hoog de boete zou moeten zijn, kon hij niet zeggen, maar in zijn ogen in ieder geval hoog genoeg om er ook een duidelijk statement mee te kunnen maken. Het komende jaar gaan in Rotterdam twintig scholen met het pluspakket werken. Ze mogen die maatregelen naar eigen inzicht inzetten.
Scholen zijn verplicht melding te maken van verzuim als een leerling in een periode van vier weken meer dan zestien uur niet op school is geweest. Jaarlijks verlaten in de havenstad ongeveer 2700 leerlingen vroegtijdig hun school. Dat vindt De Jonge te veel: ,,Spijbelen is vaak een belangrijke voorspeller van schooluitval. Daardoor hebben jongeren een grotere kans om werkloos te worden en om in de criminaliteit terecht te komen.''
Naast maatregele om ook ouders meer bij de onderwijsloopbaan van hun kind te betrekken, is met het Openbaar Ministerie (OM) afgesproken meer tijd vrij te maken voor leerplichtzaken. Zo wil de wethouder de wachttijd beperken; leerlingen met een proces-verbaal zo snel mogelijk voor de rechter hebben. ,,Dat heeft veel meer effect'', aldus De Jonge. De maatregelen in Rotterdam moeten de komende collegeperiode leiden tot 10 procent minder nieuwe schoolverlaters per jaar.
In een reactie benadrukt voorzitter Carry Roozemond van Ingrado, de brancheorganisatie voor leerplichtambtenaren en coördinatoren voortijdig schoolverlaten, dat de aanpak van essentieel belang is voor de kinderen en de samenleving. ,,Alleen staat die door de bezuinigingen nu erg onder druk. Daarom ben ik zo blij dat Rotterdam, tegen de stroom in, daar wel geld voor vrijmaakt'', aldus Roozemond.
De gemeente Amsterdam meldde deze week nog dat te veel scholen in het voorgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs spijbelen vaak niet melden bij het bureau leerplicht. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA, educatie) accepteert dat niet en wil sancties gaan opleggen.
Directeur E. van 't Zelfde van de Hugo de Grootschool liet weten dat hij vooral veel succes bereikte met preventieve maatregelen. Daar daalde het schoolverzuim in bijna anderhalf jaar van 120 lesuren gemiddeld per kind per jaar naar 40 lesuren per kind per jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor