Kassa

Ouders minderjarige studenten lopen kinderbijslag mis

11-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1029 keer bekeken
  •  
kinderen studie 930x520
Kinderbijslag is een gift van de overheid die ouders krijgen totdat hun kind 18 wordt. Behalve als dat kind voor zijn of haar 18 e gaat studeren aan het hbo of de universiteit. Dan vervalt het recht op kinderbijslag. Logisch, toen er nog een basisbeurs bestond. Maar nu de basisbeurs is vervangen door het sociaal leenstelsel, voelt dit wat vreemd. De gift van de overheid wordt vervangen door een lening die het minderjarige kind kan afsluiten met de staat.
Rechtszaak
Het overkwam Helga Wagemaker in 2015, wanneer haar zoon vanuit de havo wil doorstromen naar het hbo. Op het moment dat hij begint met studeren is hij 17. Omdat de kinderbijslag vervalt als het minderjarige kind gaat studeren, ontvangt Helga een brief: uw kinderbijslag wordt per 1 oktober 2015 stopgezet.
Helga is het niet eens met deze beslissing en maakt bezwaar. Dit bezwaar wordt echter afgewezen; haar zoon heeft recht op studiefinanciering. Gek, denkt Helga, want de studiefinanciering is een lening geworden. Haar minderjarige zoon kan een lening met de staat aangaan, en daarom vervalt voor haar kinderbijslag.
Helga gaat in beroep tegen het besluit, maar ook dit wordt afgewezen. Op 16 december 2016 staat ze met haar zaak voor de rechter. Ook deze kan haar geen gelijk geven: in de wet is opgenomen dat de kinderbijslag vervalt op het moment dat een kind recht heeft op studiefinanciering – of hij dit nu aanvraagt of niet. De rechter stelt dat dit een politieke kwestie is. Enkel een wetswijziging kan er voor zorgen dat deze situatie verandert.
Omvang van het probleem
De zoon van Helga is niet de enige die als minderjarige een opleiding gaat volgen in het hoger onderwijs. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in het schooljaar 2015-2016 van de 131.999 eerstejaarsstudenten op een hbo-opleiding, 15.210 studenten onder de achttien is (11,5%). Op de universiteit zijn 985 van de 56.599 eerstejaarsstudenten minderjarig (1,7%).
‘Studentenreisproduct als compensatie’
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat ons weten dat er wel degelijk een gift tegenover de kinderbijslag staat wanneer deze komt te vervallen. Kinderen die gaan studeren krijgen een studentenreisproduct, dat per maand meer waard is dan de kinderbijslag.
Kamervragen
SP-Kamerlid Jasper van Dijk is het daar niet mee eens. Hij stelt dat het argument dat studenten een studentenreisproduct krijgen een ‘gelegenheidsargument’ is. “Omdat er toevallig een ov-kaart wordt gegeven, moeten we allemaal niet zeuren. Maar van een studentenreisproduct kun je geen brood kopen. Of aardappelen. Het bedrag is niet vrij te besteden”.
Van Dijk is van mening dat deze situatie niet de bedoeling is, en vermoed dat hij dit euvel snel kan verhelpen. Hij belooft daarom in Kassa Kamervragen te gaan stellen.
Minderjarig en lenen
Als je minderjarig bent, ben je volgens de wet niet in staat om zelf ‘rechtshandelingen te verrichten’. Dat betekent dat, wanneer je een contract of een lening wilt afsluiten, je daar in veel gevallen toestemming van een ouder of voogd voor nodig hebt. Maar, wanneer het gaat om de lening bij een studiefinanciering, dan geldt dat niet.
Volgens Van Dijk is dit wederom een vreemde situatie. Aan de ene kant wil de overheid niet dat minderjarigen een lening afsluiten, want zij zijn daar dan nog niet voor bevoegd. “Maar wanneer het de overheid uitkomt, mag een minderjarige wel een lening aangaan. Wederom een gelegenheidsargument”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

ronaldzingt
ronaldzingt12 mrt. 2017 - 12:04

Het is nog erger dan Kassa schetst. Niet alleen is de kinderbijslag voor mijn 16-jarige zoon vervallen nu hij studeert aan het HBO, ook het aan de kinderbijslag gekoppelde Kindgebonden Budget is daarmee vervallen en ook de aan het Kindgebonden budget gekoppelde Alleenstaande Ouderkorting is daarmee vervallen. Een aderlating van duizenden euro's, die niet had plaatsgevonden wanneer mijn zoon tot na zijn 18e op de middelbare school had gezeten. In dat geval ontvang je steun voor de opvoeding van je kind als GIFT, nu zou je alles moeten gaan lenen. En het collegegeld komt er nog eens boven op.  Als zzp-er vang ik deze voor mij onverwachte tegenvaller op door nog wat harder te werken, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Onbegrijpelijk dat de overheid met deze regelgeving een zeer foute prikkel afgeeft aan jongelui tot 18 jaar: Hoera, je mag bij ons geld lenen. Mooie voorwaarden, lage rente. Maar toch, het blijft lenen. Met schulden opbouwen mag je in Nederland al op jonge leeftijd beginnen. De boodschap van de overheid lijkt te zijn: Studeren onder de 18? NIET DOEN!

1 Reactie
olliegamer
olliegamer14 mrt. 2017 - 9:20

De alleenstaande ouderkorting was eenheffingskorting op deinkomstenbelasting voor alleenstaande ouders. We zeggen ‘was’, omdat de alleenstaande ouderkorting in 2015 is afgeschaft. De alleenstaande ouderkorting bestaat niet meer om het stelsel van kindregelingen te vereenvoudigen en de overheidsbegroting op orde te brengen.Wat was de alleenstaande ouderkorting?De hoogte van de alleenstaande ouderkorting was afhankelijk van de leeftijd van het kind en lag tussen de € 947 en € 1.319.Overgangsregeling alleenstaande ouderkortingVoor veel alleenstaande ouders kan de afschaffing van de alleenstaande ouderkorting als een groot gemis voelen. Daarom bestaat een overgangsregeling. Ben je alleenstaande ouder zonder toeslagpartner en heb je recht opkindgebonden budget, dan kun je sinds 2015 een verhoging van het kindgebonden budget krijgen ter vervanging van de alleenstaande ouderkorting.

marleenvanh
marleenvanh12 mrt. 2017 - 11:57

Dit kan inderdaad echt niet. Is je kind nog geen 18 dan, tenzij het al voltijd werkt en zelf verdient(!),  dan krijg je er kinderbijslag voor. De OV-kaart en het leenstelsel (prima, snel goed studeren en vlug een goede baan, geen pretstudenten meer!) moeten daar m.i. los van staan. Ook al ben ik als kinderloze een van de netto betalers..... lol

Helen 66
Helen 6612 mrt. 2017 - 11:21

DUO is koning, altijd. Zoon kreeg geen aanvullende beurs omdat inkomen vader, dat meegeteld moest worden, te hoog was. Dat vader in het verre buitenland woonde, al vele jaren geen enkel contact meer met zoon had en niet wilde bijdragen, maakte daarbij niet uit. Nu afgestudeerd HBO-er en Wajong vanwege autisme (Asperger). Wajong is 75% van het MINIMUM inkomen en per 1 jan.2018 dankzij Rutte slechts 70%. Zoon wil dolgraag werken, maar via UWV alleen onbetaalde werkervaringsplekken. Zelfstandig wonen (met ambulante begeleiding) en uit huis net als zijn online vrienden en neven kan financieel  niet van Wajong en hij  komt niet in aanmerking voor woontoeslag vanwege opgebouwd gespaard" vermogen" (om een 2 kamer appartementje in te kunnen richten). Zo zitten deze jongeren compleet KLEM.

gypsyjoy
gypsyjoy12 mrt. 2017 - 10:33

Deze regering grossiert in gelegenheidsargumenten. De participatie wet is bedoeld als werkprikkel, maar als alleenstaande 100% afgekeurde ouder, moet ik met de kinderen rond zien te komen ve alleenstaande uitkering van 975 euro.Het vangnet welke is voorzien voor die alleenstaande ouder die opeens een inkomen ve alleenstaande genieten mag, is helaas kinderbijslag en niet situatie gebonden. Jammer voor mij. Die wet is gewoon een bezuinigings-maatregel. Zo wordt de zieke mens nog verder de afgrond in geduwd. Dit geldt ook voor de aftoppings-grens huurtoeslag. Opeens ben ik een dure scheef-woner en dat scheelt me meer dan 100 euro per maand.Bijna de helft van mn inkomen gaat naar de "sociale" huur. Woningen die passen bij mijn aftoppings-grens bestaan er niet. De leugen vd regering is dat we goedkopere woningen kunnen krijgen en zodoende geholpen worden...jaja..hoe..?  Massaal.verhuizen naar een derde rangs woning in een achterstand wijk met energie label Z, zodat we nog meer moeten betalen maar dan aan energie?..De echte reden is dat ze af willen van de huurtoeslag. Want de hypotheekrente moet blijven bestaan hè ?. Deze is een grotere lastenpost voor de schatkist dan de huurtoeslag, maar de arme mens is veel minder waard....dat kan nog altijd minder..minder..minder...Het wordt tijd om asiel aan te vragen, hier is geen leven meer te vinden Voor de dood.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!