Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouders en 18-jarigen laten geld liggen bij zorgverzekering

21-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verzekeren_spaarvarken_09.jpg
Ruim een kwart van de ongeveer 200.000 jongeren past de zorgverzekering niet aan als zij 18 worden. Daardoor groeit het aantal over- of onderverzekerde 18-plussers elk jaar. Dat blijkt uit cijfers van UnitedConsumers. “Verzekeringen zijn niet het eerste waar je aan denkt als je 18 wordt, toch is het verstandig om hierin een bewuste keuze te maken,” aldus Paul van Selms van het consumentencollectief. Dat levert een beter passende zorgverzekering op en bespaart honderden euro’s per jaar.
Eisen en wensen
Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van de ouders. Daarna kunnen zij zelfstandig een verzekering afsluiten, of bij de ouders op de polis blijven staan. Van Selms: “Ook in dat laatste geval is het verstandig om even stil te staan bij je eisen en wensen voor je zorgverzekering.” 
‘Wacht niet tot december’
In het eerste jaar dat jongeren een eigen verzekering hebben, blijft 54 procent bij de ouders op de polis staan. Daarvan laat de helft zijn zorgverzekering ongewijzigd. Mogelijke oorzaak hiervan is dat ouders niet weten dat zij een zorgverzekering kunnen afsluiten of wijzigen in de maand dat hun kind 18 jaar wordt. “Normaal moet je wachten tot december om iets aan te passen, maar een nieuwe verzekering voor 18-jarigen kan het hele jaar door afgesloten of aangepast worden,” aldus Van Selms. 
Zorgverzekering is maatwerk
Driekwart van alle 18-jarigen kiest voor een aanvullende zorgverzekering. Van Selms: “Dat is iets minder dan gemiddeld, maar begrijpelijk als je gezond bent en niet te veel wil betalen.” Een op de zes 18-jarigen heeft echter precies dezelfde aanvullende verzekeringen als de ouders, terwijl jongeren vaak andere zorgbehoeften hebben. “Maar let ook op dat je niet onderverzekerd bent, want als je 18 wordt vervalt veel gratis zorg en is een basisverzekering misschien niet meer voldoende,” aldus Van Selms. Kinderen tot 18 jaar krijgen de meeste zorg vergoed, ook al is de ouder niet aanvullend verzekerd. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!