Kassa

Ouders blij met aftreden kabinet om kindertoeslagaffaire

  •  
15-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ouders
Gedupeerde ouders zijn blij dat het kabinet vrijdag is afgetreden vanwege de kindertoeslagaffaire, laat advocaat Vasco Groeneveld weten. "Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog", aldus Groeneveld.
De raadsman heeft namens twintig gedupeerden in de kindertoeslagaffaire aangifte gedaan tegen vijf (oud-)bewindslieden, onder wie de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Volgens Groeneveld hebben zij zich schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf. "De inbreuk op de rechtsorde is te groot om het hierbij te laten", aldus Groeneveld.

'Ernstig falen'

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege de affaire. Meerdere ouders spanden daarop procedures aan om die vervolging alsnog gedaan te krijgen. Namens een van die ouders begon advocaat Sébas Diekstra zo'n procedure. Hij laat in eerste reactie weten dat het aftreden van de verantwoordelijke bewindspersonen - hoewel aan de late kant - "de enige juiste beslissing is na alle ellende waar de overheid vele duizenden burgers in heeft gestort". Maar, voegt hij toe: "Slachtoffers hebben laten weten veel moeite te hebben met het feit dat de hoofdrolspelers in deze bizarre kwestie straks hun politieke carrière weer vrolijk kunnen vervolgen. Voornamelijk omdat zij zo ernstig hebben gefaald in het beschermen van onschuldige burgers."
Advocaat Eva González Pérez, die tientallen ouders bijstaat en als eerst aan de bel trok over de behandeling van ouders die toeslagen ontvingen, noemt de val van het kabinet "een eerste stap in de goede richting". "Het besef van de ernst is er, dat zie ik nu. Maar we zijn er nog niet", zei ze tegen de NOS.

'Focus op slachtoffers'

Jurist Orlando Kadir, die bijna zeshonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat, liet op Radio 1 weten dat de focus nu naar de slachtoffers moet gaan en het onherstelbare leed dat hen is aangedaan. Eerder zei hij overigens al dat nog géén van zijn cliënten de voor de kerst door staatssecretaris Van Huffelen beloofde 30.000 euro compensatie heeft ontvangen.
Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.  ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol15 jan. 2021 - 18:35

Het eerste fatsoenlijke besluit van meneer Rutte in 10 jaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!