Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderenuurtjes in supermarkt 'stigmatiserend en onnodig'

02-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
supermarkt karretje 1127
Ouderenbond ANBO is niet te spreken over het kabinetsplan om in elke supermarkt verplicht twee vaste uren in te stellen voor ouderen en kwetsbare mensen. Het idee is "stigmatiserend en onnodig", vindt de bond. "Ouderen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen." Ouderenbond KBO-PCOB roemt in een persbericht juist wel de speciale uurtjes  in supermarkten: “We zijn enthousiast over deze boodschappenuurtjes. Sommige senioren durven op dit moment niet veilig de supermarkt in. Dan is het mooi dat voor deze mensen die anders niet durven, er een alternatief geboden wordt. "
Al tijdens de eerste coronagolf stelden supermarkten hun deuren tussen 07.00 en 08.00 uur open voor uitsluitend ouderen. Dat werkte niet, want oudere mensen krijgen vaak in de ochtend thuiszorg, stelt de ANBO achteraf vast. Deze ouderenbond ziet meer in het inzetten van een gastheer- of vrouw, die wijst op de 1,5 meter afstand en helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes.

'Niet goed voor saamhorigheid'

Opnieuw speciale ouderentijden lijkt ANBO-directeur Liane den Haan niet handig. Andere mensen hebben dus pech en "dat lijkt me niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen". Den Haan vraagt zich ook af wie bepaalt welke oudere dan naar binnen mag en of klanten zich moeten identificeren of een verklaring van de huisarts moeten meenemen dat ze kwetsbaar zijn. 

Ouderenbond KBO-PCOB: geen vrees voor stigma

Ouderenbond KBO-PCOB is niet bang dat senioren gestigmatiseerd worden.  “Deze speciale uurtjes zijn er ook voor jongeren met een chronische aandoening. Voor veertigers met een hartkwaal", zegt woordvoerder Gusta Willems. "Voor ouderen die anders binnen blijven en nu wel naar de super durven. Dus wie dan durft te stigmatiseren, stigmatiseert een grote, diverse groep. En dat in een tijd waarin we juist moeten omzien naar elkaar. Laat dát de boodschap zijn, naast alle andere spullen die je in je winkelkarretje zet.” ANP / Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!