Ouderenfonds wil meer waakzaamheid diefstal
15-11-2011
• leestijd 2 minuten
Het Nationaal Ouderenfonds (NOF) vindt dat woonzorgcomplexen veel alerter moeten reageren op diefstal. Ieder jaar zijn honderden bewoners het slachtoffer van diefstal door personeel, vrijwilligers en in enkele gevallen familie. Volgens directeur Jan Romme gaan de diefstallen soms jaren door omdat het overgrote deel van de woonzorgcentra geen goed beleid heeft op dit punt.
'Geschrokken van de cijfers'
Romme laat dinsdag weten geschrokken te zijn van de cijfers die het NOF van een recherchebureau heeft gekregen over de diefstallen. Het bureau is dit jaar al 50 keer ingeschakeld door een woonzorgcomplex. En dat is maar één bureau, aldus de directeur. De andere kant is dat het inschakelen van een recherchebureau veel geld kost, waardoor veel instellingen er volgens Romme voor kiezen het te laten zitten.
'Probleem wordt niet opgelost'
Al ontmaskert een instelling een dief en krijgt de dader ontslag op staande voet, dan nog is het probleem vaak niet opgelost. Wel in het ene woonzorgcomplex, maar de dief kan zo aan de slag in een ander. Hoog tijd voor verbetering van het beleid, vindt Romme. Eerste advies is informatie inwinnen bij vorige werkgevers over een potentiële nieuwe werknemer en het vragen om een verklaring van goed gedrag.
'Dieven zijn vooral uit op geld, sieraden en medicijnen'
De dieven zijn vooral op geld uit, maar ook op sieraden. Ook medicijnen zoals tranquillizers zijn gewild. De oudere die laat weten geld of sieraden kwijt te zijn, wordt al snel weggezet als oud en vergeetachtig, aldus Romme. De bewoners voelen zich door de diefstallen minder veilig, slapen slechter en worden achterdochtig.
ANP