Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderenbond ANBO wil btw-compensatie

04-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANbo logo
Gepensioneerden met een laag aanvullend pensioen zouden moeten worden gecompenseerd voor de geplande btw-verhoging. Volgens ouderenbond ANBO profiteren gepensioneerden met een inkomen tot 13.800 euro niet van de gewijzigde regels.
Het kabinet stelt dat ondanks het hogere btw-tarief de koopkracht stijgt. Dit komt door de lagere inkomstenbelasting. De ANBO wijst er op dat mensen met een laag inkomen geen inkomstenbelasting afdragen door het totaal aan heffingskortingen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen, waardoor uiteindelijk minder belasting en premies afgedragen hoeven te worden.

Heffingskortingen

,,Zelfs als de inkomstenbelasting in zijn geheel wordt afgeschaft profiteren zij niet", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. ,,De verhoging van de btw komt voor de koopkracht van deze groep dus extra hard aan. Deze huishoudens zullen niet méér te besteden krijgen, maar juist minder."
De ANBO kwam aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar onder meer met een 'oud plan' voor de dag. De bond vraagt om compensatie met het niet-gebruikte deel van de heffingskortingen. Het verschil tussen het bedrag van de heffingskorting en het bedrag van de inkomstenbelasting zou daarbij aan de belanghebbende moeten worden uitbetaald. ANP

Meer over:

compensatie, anbo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!