Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderenbeleid Rotterdam sluit onvoldoende aan op behoeften ouderen

27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
rotterdam 1127

Het ouderenbeleid van de gemeente Rotterdam sluit niet aan op de behoefte en leefwereld van inwonende ouderen. Rekenkamer Rotterdam stelt dat de gemeente 'onrealistische verwachtingen' heeft. In 2035 zal Rotterdam ongeveer 350.000 ouder inwoners tellen. Voor hen hoopt de gemeente een passende woning en zorg te vinden.

De gemeente wil dat de oudere inwoners in 2035 een gezonder en minder eenzaam leven. Daarbij hoopt de gemeente een passende woning en zorg te kunnen bieden aan haar oudere inwoners. Vandaag werd een onderzoeksrapport uitgebracht, waarin staat dat slechts één van de 81 maatregelen uit het gemeentelijk ouderenbeleid hieraan bijdraagt. De rekenkamer denkt dat dit komt door de onrealistische verwachtingen van de gemeente. Zo denkt de gemeente dat ouderen zich na hun pensioen willen inzetten voor de samenleving. Volgens de rekenkamer willen of kunnen veel ouderen dat niet.

Onvoldoende inzicht in behoeften en leefwereld ouderen

Bij het opstellen van de maatregelen heeft de gemeente zich vooraf te weinig verdiept in de behoeften en de leefwereld van ouderen. Dat stelt het instituut. Er is volgens de rekenkamer geen behoefte aan bijvoorbeeld e-healthtoepassingen en ontbreken er maatregelen als een vast aanspreekpunt voor ouderen voor het aanvragen van zorg. Verder worden de maatregelen slechts in een beperkt deel van de stad uitgevoerd. Ook zijn afspraken over samenwerking met andere organisaties over het bouwen van woonvoorzieningen voor ouderen onduidelijk.

Gemeente Rotterdam heeft niet genoeg geleerd van eerder mislukt beleid

De Rekenkamer maakt hieruit op dat de gemeente niet genoeg geleerd heeft van mislukte pogingen uit eerder beleid. Zo is er bijvoorbeeld meermaals geprobeerd om speciale centrale ontmoetings-, activiteiten- en zorgplekken voor ouderen te creëren. Het Rotterdams college deelt de conclusies van de rekenkamer deels. Maar het college neemt de aanbeveling voor meer onderzoek vanuit de leefwereld van ouderen zelf niet over. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!