Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderen vaak tegen zin in doorbehandeld

11-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_2_48.jpg
Veel ouderen worden in hun laatste levensfase tegen hun eigen wens in doorbehandeld. De communicatie tussen artsen, naasten en patiënten over wel of niet behandelen zou daarom beter moeten. Dat concluderen onderzoekers aan het VUmc. Ze brachten de resultaten van een groot onderzoek onder nabestaanden van ouderen vrijdag naar buiten.
Verdere behandeling
Zieke ouderen moeten bij een naderende dood vaak beslissen of zij nog willen beginnen met een verdere behandeling, zoals een antibioticakuur bij een longontsteking of reanimatie bij een hartstilstand.
Mening onbekend
Ongeveer de helft van de ouderen uit het onderzoek die eerder hadden gezegd geen verdere behandeling te willen, kreeg dit uiteindelijk toch. Ook bleek de mening van oudere patiënten over al dan niet behandelen vaak niet bekend.
Initiatief door arts
Volgens onderzoekster Roeline Pasman helpt het als ouderen hun wens kenbaar maken, maar is dat niet altijd genoeg. Artsen zouden volgens haar al in een eerder stadium het initiatief kunnen nemen bij hun patiënten die waarschijnlijk niet lang meer hebben en ze vragen of ze doorbehandeld willen worden in de laatste fase.
Vrijdag is een artikel over het onderzoek verschenen in the Journal of the American Geriatrics Society.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!