Kassa

Ouderen onder zonnebank tegen heupbreuken

03-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonnebank_04.jpg
Laat ouderen in verzorgingstehuizen twee keer per week 5 minuten onder de zonnebank gaan. Dat is goed voor hun vitamine D-niveau en daarnaast ook voor hun moraal. Dat stelt specialist ouderengeneeskunde Victor Chel, die maandag promoveert bij het VUmc.
Te weinig vitamine D
75 procent van de bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen krijgt te weinig vitamine D binnen, blijkt uit Chels onderzoek. Er valt nog veel winst te behalen, want als alle ouderen genoeg vitamine D binnenkrijgen, scheelt dat ongeveer 150 heupbreuken per jaar, stelt Chel. Het is daarbij wel van belang dat ouderen daarnaast ook voldoende calcium binnenkrijgen, bijvoorbeeld via zuivel.
Verhoogde sterftekans na heupbreuk
Heupbreuken zijn lastig bij ouderen: veel mensen verliezen hun mobiliteit en ongeveer 30 procent sterft binnen een jaar na de breuk. Door het vitamine D-niveau op te krikken, kan veel leed worden voorkomen. ,,Vitamine D draagt bij aan de stevigheid van de botten, maar ook aan de spierkracht en de balans. Mensen vallen dus minder snel, en als ze vallen, breken ze minder snel wat'', legt Chel uit.
Oudere huid
De oudere huid neemt minder goed de zon op dan de jonge huid. Tot nog toe werd aangenomen dat ouderen daarom niet genoeg vitamine D binnenkrijgen als ze in de zon of onder de zonnebank liggen. Maar dat is niet zo, blijkt uit het onderzoek van Chel. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!