Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ouderen moeten goed sleutelkastje nemen'

20-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
oude-vrouw_06.jpg
Bij 649 ouderen is vorig jaar ingebroken nadat dieven een sleutelkastje bij de voordeur hadden gekraakt. Thuiszorgorganisaties stellen het gebruik van de sleutelkastjes vaak verplicht, terwijl de politie en verzekeraars juist waarschuwen voor de gevaren. Dat blijkt uit onderzoek van De Persdienst.
Sleutelkastjes
Thuiszorghulpen kunnen dankzij de sleutelkastjes snel naar binnen. Zij hoeven alleen de code in te voeren en kunnen dan de sleutel pakken. Vooral goedkope kastjes zijn niet bestand tegen inbrekers, stelt Barbara van der Rest van de Nationale Politie.
Verdrievoudigd
In drie jaar is het aantal inbraken via sleutelkastjes meer dan verdrievoudigd: in 2012 waren nog zo'n tweehonderd ouderen de dupe. Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt inbraakschade in principe nu nog vergoed, maar daar komen mogelijk regels voor.
Niet bezuinigen
Ouderen die een sleutelkastje naast de voordeur plaatsen voor de thuishulp, moeten daar niet op bezuinigen. ,,Een beetje blik'' hebben inbrekers snel gekraakt. Een gecertificeerd sleutelkastje is ,,enkele tientjes'' duurder, maar je krijgt er meer veiligheid voor terug. Dit zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars na berichtgeving van De Persdienst.
Emotionele schade
,,Wij zien die toename ook'', aldus Buis. Een cijfer voor het schadebedrag kan hij niet noemen. Hij wijst erop dat er naast de materiële schade ook ,,emotionele schade'' is: ,,Wij horen van Slachtofferhulp Nederland dat mensen na een inbraak bang worden en niet meer kunnen slapen.'' Dat is volgens hem een extra reden om een paar tientjes meer te investeren in veiligheid in huis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!