Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Ouderen: maak breed nationaal pensioenakkoord

19 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
geld munten 930x520
Ook ouderen, jongeren en pensioenfondsen moeten mogen meepraten over een toekomstig pensioenstelsel. Daarom moet ,,het enge zich al vele jaren voortslepende overleg tussen werkgevers en de vakbeweging" stoppen en vervangen worden door besprekingen over een breed nationaal pensioenakkoord. Dat schrijven acht seniorenorganisaties maandag in een ingezonden brief in dagblad Trouw.
Volgens de organisaties, waaronder seniorenorganisaties KNVG, Verontruste Ouderen, KBO-PCOB en NVOG, leidt het huidige overleg tot niets, omdat ,,er geen draagvlak voor is". Het uitsluiten van ouderen en jongeren gaat volgens de organisaties ,,voorbij aan de wettelijke plicht tot evenwichtige afweging van belangen die de pensioenwet oplegt".

Aanpassing door gestegen levensverwachting

De ouderen vinden weliswaar ook dat het pensioenstelsel toe is aan enige aanpassing wegens de gestegen leeftijdsverwachting, de veranderde arbeidsmarkt en de onzekere financiële markten. ,,Maar dat geldt niet voor de gewenste aanpassingen zelf. Daarover hebben de sociale partners, politici, toezichthouders, deskundigen en vermeende deskundigen sterk verdeelde opvattingen."

Niet vertegenwoordigd door de vakbeweging

De ouderen voelen zich niet vertegenwoordigd door de vakbeweging, omdat die meer opkomt voor belangen van werkende pensioendeelnemers. Ook jongeren zonder baan worden volgens hen niet vertegenwoordigd door de vakbeweging.

Pensioenmanifestatie

De acht, die zeggen direct 800.000 leden en indirect drie miljoen gepensioneerden te vertegenwoordigen, brengen hun wensen voor een breed akkoord maandagmiddag over aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een pensioenmanifestatie. Het eerste Energieakkoord toont volgens hen aan dat zo'n brede aanpak tot resultaat kan leiden. ANP

Individueel pensioenpotje

Bonden en werkgevers overleggen al geruime tijd over de toekomst van de pensioenen. Het kabinet wil toe naar een individueel pensioenpotje voor iedereen in plaats van een algemene pot. De vakbeweging zou daar grote moeite mee hebben. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's