NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ouderen leren babbeltrucs te weerstaan met app

8 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
ouderen bos 930x520
De seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft een speciale app gelanceerd om ouderen te helpen criminelen met babbeltrucs te weerstaan.
Ouderen worden regelmatig gewaarschuwd voor oplichters die met babbeltrucs proberen hun huis binnen te komen om geld en andere waardevolle bezittingen te stelen. Volgens KBO-PCOB helpt het waarschuwen niet voldoende. Daarom ontwikkelde KBO-PCOB met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs.

Veiligheidsgevoel

High impact crime komt steeds vaker voor bij ouderen. Dit soort ingrijpende criminaliteit heeft grote gevolgen voor het veiligheidsgevoel van de slachtoffers. De stijging komt onder andere omdat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Vaak weten ze niet goed hoe ze nee moeten zeggen en zijn ze te vriendelijk tegen onbekenden aan de deur. Hier spelen de oplichters op in. 

Oefenen

In een zes situaties wordt de babbeltruc virtueel nagebootst en kan er worden geoefend om de oplichter succesvol te weerstaan.  Zo wordt er geoefend of de gebruiker streng genoeg spreekt en of ze een gegeven voorstel duidelijk afwijzen.

Geen app? Brochure of adviseur

De app is vanaf vandaag gratis beschikbaar en kan ook worden gebruikt op een tablet. Mensen die geen tablet of smartphone hebben kunnen bij het KBO-PCOB terecht voor brochures of hulp van een veiligheidsadviseur.
Bron: ANP\ KBO-PCOB

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!