Ouderen gaan met de tijd mee
31-12-2012
• leestijd 2 minuten
De senioren van tegenwoordig gaan met hun tijd mee en zijn actief. Ze zitten steeds vaker op Facebook, lezen het nieuws op internet in plaats van in de papieren krant en trappen liever zelf dan dat ze een elektrische fiets het werk laten doen.
Onderzoek
Dat blijkt uit een onderzoek van de ANBO, de grootste belangenbehartiger voor senioren, onder ruim 1300 ondervraagden. ANBO stelde leden en niet-leden vragen over hoe 2013 er voor hen uit gaat zien, om daarmee een beeld te krijgen van wat de achterban belangrijk vindt. Naast inhoudelijke onderzoeken, is dit de eerste keer dat deze algemene, luchtige variant van een enquête is gehouden. Het is de bedoeling om het jaarlijks te herhalen.
Smartphone
Bijna 20 procent van de ondervraagden zegt Facebook te gebruiken in plaats van een kaartje per post te sturen. Hetzelfde geldt voor de smartphone; een vijfde van de ouderen gebruikt die en niet de vaste telefoon. Qua internetontwikkelingen scoort de medicijn-app nog wel een stuk minder goed (12 procent) dan het ouderwetse pillendoosje. En de twitterdokter is al helemaal niet populair met maar 1 procent aanhang.
Snel aanpassen
Uit de enquête blijkt wel dat de senioren zich snel aanpassen aan moderne ontwikkelingen, zegt ANBO. ,,Het beeld dat senioren liever kiezen voor traditie, klopt niet; ze lopen niet achter en gaan mee met de ontwikkelingen." ANBO vindt het bijvoorbeeld opvallend dat al een kwart van de ouderen kiest voor een E-reader. Zeker omdat E-books nog lang geen 5 procent uitmaken van de totale boekenmarkt. Wel wordt met weemoed teruggedacht aan vroeger tijden als het om politiek gaat. Een meerderheid van de ouderen, 56 procent, heeft liever Ruud Lubbers als minister-president dan Mark Rutte.
Zelfstandigheid
De zelfstandigheid van de 65-plusser valt ook op. Meer dan 86 procent zegt liever zelf op vakantie te gaan dan met de kleinkinderen. Kerst wordt nog wel vaak met familie gevierd, maar toch geeft 60 procent van de senioren aan dat samen met anderen te vieren. En bijna niemand kiest voor een zorginstelling, als het zover moet komen, maar zorg thuis. Het beeld van oma in een bloemetjesjurk en opa in een beige regenjas lijkt niet meer te kloppen.
ANP