Kassa

'Ouderen en gehandicapten ontzien'

06-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oudje_04.jpg
Het merendeel van de Nederlandse bevolking vindt dat ouderen en gehandicapten bij bezuinigingen in de zorg moeten worden ontzien. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, dat woensdag wordt gepresenteerd tijdens het 13e Clingendael European Health forum in Den Haag. Minder dan 10 procent van de Nederlanders vindt dat er naar die twee groepen te veel geld gaat.
Verschillen laag en hoog inkomen
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er een behoorlijk meningsverschil bestaat tussen mensen met een laag en hoog inkomen. Beide groepen (totaal 56 procent van de ondervraagden) zijn er voorstander van dat ongezond gedrag wordt 'bestraft'. Hier wordt onder meer roken, te veel drinken en te veel eten onder verstaan. Als het gaat om het doorvoeren van pijnlijke maatregelen, zoals het extra betalen voor de huisarts en het beperken van het basispakket, lopen de ideeën en opvattingen uiteen. Mensen met een hoger inkomen voelen daar aanzienlijk meer voor dan mensen die beneden modaal of modaal verdienen. Van de mensen die meer dan twee keer modaal verdienen, vindt 29 procent het extra betalen voor de huisarts de beste manier van bezuinigen op de gezondheidszorg. In de groep die beneden modaal verdient, is dat slechts 11 procent.
Vertrouwen in patiëntenorganisaties
Nederlandse burgers hebben, wat de bezuinigingen in de zorg betreft, veel vertrouwen in patiëntenorganisaties. Die groep wordt gevolgd door artsenorganisaties. De minister van Volksgezondheid (Edith Schippers) komt op de derde plaats. Vooral de lagere inkomensklassen geven de voorkeur aan patiënten- en artsenorganisaties. Hogere inkomens vinden dat de keuze bij bezuinigingen in eerste instantie bij de minister vandaan moeten komen. 71 procent van de Nederlanders vindt solidariteit in de zorg belangrijk.
Aan het onderzoek werkten 1137 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!