Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Oudere modellen CV-ketels van Ferroli ‘levensgevaarlijk’
16-03-2019
•
leestijd 3 minuten
•
528 keer bekeken
•
In Nederland hangen volgens deskundigen circa 150.000 cv-ketels van het merk Ferroli die levensgevaarlijk kunnen zijn. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan de onveilige ketels van Ferroli.
Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er meerdere woningbranden zijn ontstaan door deze cv-ketel. Een van de grootste onderhoudsbedrijven, Breman, schat in dat inmiddels duizenden toestellen dermate oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten. Een woningbrand lag hierbij op de loer. 'De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen', stelt Breman.
Kartonnen doos
Deze conclusie wordt onderschreven door onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale die Kassa raadpleegde. Coppes: 'Het is een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt. Dan kun je verwachten dat er brand uitbreekt'.
Brandgevaarlijker dan ketels van Nefit
Volgens de onderzoekers is de ketel brandgevaarlijker dan de onlangs in opspraak geraakte cv-ketel van Nefit. 'Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht', aldus Ale. De problemen ontstaan als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor ontstaat warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) en smelt het aluminium erom heen. Goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen omdat monteurs er niet goed bij kunnen. Om de brandkamer van dit type ketel te inspecteren moet je bijvoorbeeld gebruik maken van een spiegel. Naarmate deze ketels ouder worden, neemt het risico op brand alsmaar verder toe.
Tikkende tijdbom
Kassa sprak ook monteurs die dagelijks onderhoud aan deze ketel plegen. Die zeggen: 'Het is een tikkende tijdbom, het is wachten tot het misgaat.'
In 2009 is voor het eerst melding gemaakt van problemen met deze ketel bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Er is destijds gemeld dat alleen de inwendige ketel oververhit kon raken. Ferroli heeft toen onder druk van de NVWA verbeteringen aan het toestel doorgevoerd, die met service sets voor het eerst volgende onderhoud zijn uitgerold. Ook zijn de handleidingen en instructies aan monteurs voor het onderhoud verbeterd. Tien jaar na dato blijken de problemen met deze ketels onbeheersbaar te zijn geworden.
Ferroli herkent problemen niet
Coppes en Ale stellen dat alle 150.000 cv-ketels van dit merk zo snel mogelijk vervangen moeten worden want ze zijn volgens hen levensgevaarlijk. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en na het verlaten van de woning.
Ferroli laat in een eerste reactie weten zich niet te herkennen in de problemen. Die doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud van de ketel. Je kunt
hier de volledige reactie
van een van de grootste onderhoudsbedrijven Breman lezen over wat er mis is met de oudere ketels van Ferroli. En hier lees je de volledige reactie van
brancheorganisatie Techniek Nederland
over de veiligheid van de cv-ketel van Ferroli.
Heeft u ook een Ferroli en maakt u zich zorgen?
Controleer dan allereerst of u daadwerkelijk een ouder model Ferroli in huis heeft hangen. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011, zoals weergegeven in de illustratie hieronder. Deskundigen die Kassa heeft geraadpleegd, adviseren om dit apparaat zo snel mogelijk te vervangen en om het toestel tot die tijd uit te zetten tijdens het slapen en verlaten van de woning. Zet vooral geen brandbare materialen op en/of in de buurt van de ketel.
Afbeelding oudere modellen Ferroli
Oproep
Heeft u ook een brand en/of calamiteit met deze ketel meegemaakt, laat het ons dan weten via
Kassa@bnnvara.nl
onder vermelding van uw naam, mailadres en telefoonnummer. Wij houden graag vinger aan de pols.