Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oudere modellen CV-ketels van Ferroli ‘levensgevaarlijk’

16-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
Ferroli
In Nederland hangen volgens deskundigen circa 150.000 cv-ketels van het merk Ferroli die levensgevaarlijk kunnen zijn. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan de onveilige ketels van Ferroli.
Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er meerdere woningbranden zijn ontstaan door deze cv-ketel. Een van de grootste onderhoudsbedrijven, Breman, schat in dat inmiddels duizenden toestellen dermate oververhit zijn geraakt dat ze zijn gesmolten. Een woningbrand lag hierbij op de loer. 'De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen', stelt Breman.

Kartonnen doos

Deze conclusie wordt onderschreven door onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale die Kassa raadpleegde. Coppes: 'Het is een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt. Dan kun je verwachten dat er brand uitbreekt'.

Brandgevaarlijker dan ketels van Nefit

Volgens de onderzoekers is de ketel brandgevaarlijker dan de onlangs in opspraak geraakte cv-ketel van Nefit. 'Dit is de brandgevaarlijkste ketel die ik tot nog toe heb onderzocht', aldus Ale. De problemen ontstaan als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor ontstaat warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) en smelt het aluminium erom heen. Goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen omdat monteurs er niet goed bij kunnen. Om de brandkamer van dit type ketel te inspecteren moet je bijvoorbeeld gebruik maken van een spiegel. Naarmate deze ketels ouder worden, neemt het risico op brand alsmaar verder toe.

Tikkende tijdbom

Kassa sprak ook monteurs die dagelijks onderhoud aan deze ketel plegen. Die zeggen: 'Het is een tikkende tijdbom, het is wachten tot het misgaat.'
In 2009 is voor het eerst melding gemaakt van problemen met deze ketel bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Er is destijds gemeld dat alleen de inwendige ketel oververhit kon raken. Ferroli heeft toen onder druk van de NVWA verbeteringen aan het toestel doorgevoerd, die met service sets voor het eerst volgende onderhoud zijn uitgerold. Ook zijn de handleidingen en instructies aan monteurs voor het onderhoud verbeterd. Tien jaar na dato blijken de problemen met deze ketels onbeheersbaar te zijn geworden.

Ferroli herkent problemen niet

Coppes en Ale stellen dat alle 150.000 cv-ketels van dit merk zo snel mogelijk vervangen moeten worden want ze zijn volgens hen levensgevaarlijk. Zij adviseren gebruikers om de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en na het verlaten van de woning.
Ferroli laat in een eerste reactie weten zich niet te herkennen in de problemen. Die doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud van de ketel. Je kunt hier de volledige reactie van een van de grootste onderhoudsbedrijven Breman lezen over wat er mis is met de oudere ketels van  Ferroli. En hier lees je de volledige reactie van brancheorganisatie Techniek Nederland  over de veiligheid van de cv-ketel van Ferroli.

Heeft u ook een Ferroli en maakt u zich zorgen?

Controleer dan allereerst of u daadwerkelijk een ouder model Ferroli in huis heeft hangen. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011, zoals weergegeven in de illustratie hieronder. Deskundigen die Kassa heeft geraadpleegd, adviseren om dit apparaat zo snel mogelijk te vervangen en om het toestel tot die tijd uit te zetten tijdens het slapen en verlaten van de woning. Zet vooral geen brandbare materialen op en/of in de buurt van de ketel.
Afbeelding oudere modellen Ferroli

Oproep

Heeft u ook een brand en/of calamiteit met deze ketel meegemaakt, laat het ons dan weten via Kassa@bnnvara.nl onder vermelding van uw naam, mailadres en telefoonnummer. Wij houden graag vinger aan de pols.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

graafie
graafie7 apr. 2019 - 12:27

Waarom is het vermelden van Agpo hier nog niet gebeurd? Als het dan zo levensgevaarlijk is, dan verwacht ik naast deze paniekerige berichtgeving ook een verantwoordelijkheid door juiste berichtgeving! En kan nergens op internet de NVWA waarschuwing uit 2009 vinden. Zelfs niet op de NVWA website. Kunnen jullie als redactie daarin ook helpen? De link uit het artikel uit 2009 op jullie website is ook niet meer beschikbaar namelijk. https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/belangrijke-waarschuwing-agpo-ferroli-hr-verwarmingsketels

Jan12897
Jan1289728 mrt. 2019 - 14:47

Gister brief van de woningstichting Actium in de bus n.a.v. de uitzending van Kassa over de AGPO FERROLI toestellen, ze gaan  deze versneld vervangen..In de tussentijd wordt er nu jaarlijks onderhoud gedaan in plaats van om de twee  jaar .Er moeten hier 2100 ketels worden vervangen.Toch snelle reactie van de woningstichting.

Rood Kapje
Rood Kapje20 mrt. 2019 - 19:52

Hm, wij hebben er ook één. Vroeger wel wat problemen mee gehad maar nu doet alles het al een aantal jaren goed. Ik vind het een beetje krom dat we nu een behoorlijk zak geld uit moeten geven omdat het aangekochte product niet goed en zelfs gevaarlijk blijkt te zijn. Zijn de kosten die we nu moeten gaan maken niet te verhalen op degenen die het slechte product hebben geleverd?

kees lavrijsen
kees lavrijsen20 mrt. 2019 - 13:57

Wij hebben in ons huis in Veldhoven ( oplevering mei 2009) na 5 jaar al een nieuwe ketel moeten hangen, omdat de Agpo Ferroli HR ketel al naar de "kl..." was .

graafie
graafie18 mrt. 2019 - 12:51

Toevallig weet ik dat mijn AGPO een made by Ferroli is. Maar velen zullen dit niet weten. Misschien ook handig om te vermelden dat AGPO ketels ook hieronder vallen, en niet alleen maar bij de foto beschrijving maar ook in de titel en het verhaal. Dit omdat veel mensen niet weten dat AGPO een merk is dat Ferroli gevoerd heeft, en hierdoor dus niet deze info vinden. Verder, wat moet ik er nu mee? Vervangen inderdaad, maar was van plan hem nog een aantal jaren te laten branden, zodat ik kan sparen voor een warmtepomp met bodembron. Maar dat zit er nu dus niet in zonder geld te moeten lenen... Sinds wanneer is het advies uitgegaan naar eigenaren? Want ik heb nooit iets gehoord van de kachel monteur. Nu was ik ook niet de eigenaar, maar de huurder van het pand. Maar sinds "kort" wel eigenaar, en heb niks van de vorige eigenaar gehoord, dus kan het dus een verborgen gebrek zijn, wat dus wat kan schelen in de aanschaf van een nieuwe.

WKO
WKO18 mrt. 2019 - 7:48

Ik ga het niet goed praten, maar zoals de directeur van Agpo ook aangeeft heeft ieder merk zijn problemen. Goed en vooral ook tijdig onderhoud is essentieel bij alle cv toestellen. Daar gaat het mis. Ik heb bij diverse servicebedrijven gewerkt en overal heerst de cultuur dat kwantiteit voor kwaliteit gaat. Er wordt voor schikbarende bedragen op onderhoudskontrakten ingeschreven met als gevolg dat monteurs 26 toestellen op een dag moeten onderhouden!! Breman, Unica, Energiewacht. enz. enz. Ik ben maar iets anders gaan doen, want het is vechten tegen de bierkaai. ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er door mijn toedoen slachtoffers vallen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!